REAKCIJE

Mirsad Duratović za "Avaz": Mirna šetnja u Prijedoru ne pamti nikakve incidente, dešavalo se da nas ljudi pozdravljaju

Ovdje u Prijedoru u posljednjih sedam - osam mjeseci situacija se stvarno drastično radikalizovala, ocijenio je Duratović

Duratović: MUP je trebao poduzeti neku drugu mjeru. Arhiv

Piše: E. Ćosić

30.5.2022

Međunarodni dan bijelih traka obilježava se sutra, a u Prijedoru odlukom načelnika Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanovića neće biti dozvoljena mirna šetnja.

Odluku načelnika PU Prijedor objavili su iz Udruženja "Jer me se tiče" koji su naveli da će biti dozvoljeno samo okupljanje na trgu Majora Zorana Karlice i to u ograničenom vremenu od 12:00 do 13:00 h.



Policija će morati dati odgovore

Predsjednik Skupštine grada Prijedor i bivši logoraš Mirsad Duratović je iznenađen odlukom načelnika PU Prijedor, ističući da nikada nije došlo do ikakvog incidenta.


- Šta reći, a ne napraviti situaciju još gorom. Nikada nije bilo incidenta, čak se dešavalo i kada mi prolazimo da su ljudi, koji su bili u kafićima, da su ustajali i na taj način odavali počast. Pozdravljali su kolonu - rekao je Duratović za portal "Avaza".

Policija je navela da je organizovana mirna šetnja zabranjena zbog mogućih incidenata jer se sutra u Prijedoru održava još nekoliko skupova.

- Ako je to stvarni razlog, onda podržavam to. Ali ako stvarno postoje takve indicije, prijetnje, onda je trebalo na određeni način spriječiti tu mogućnost. Ukoliko je MUP imao saznanja trebao je preduzeti određene mjere, kao što to policija radi nekada, da pritvori na 24 sata ili nešto slično - kazao je Duratović i dodaje:

- Mislim da će policija morati dati odgovore na određena pitanja. Podvlačim ako je stvarno bilo nekih saznanja, indicije da bi moglo doći do incidenta, onda je uredu, ali ako su razlozi neke druge vrste, prirode onda treba ispitati.

Nikome ne treba nikakav incident

Duratović je istakao kako se situacija u Prijedoru drastično radikalizovala u posljednjih nekoliko mjeseci.

- Nikome u ovoj državi, a pogotovo nama u Prijedoru ne treba nikakav incident. Ovdje u Prijedoru u posljednjih sedam - osam mjeseci situacija se stvarno drastično radikalizovala. Od onih početnih grafita prvih, drugih, trećih, pa preko onog obilježavanja i bakljade za 9. januar, pa dalje i nekih provokacija. Situacija se prilično radikalizovala.

- Ma koliko mi pokušavali to ublažiti, i koliko se trudili da kažemo da nije to tako, trebamo otvoriti oči i reći da situacija nije bila ovako radikalna u posljednjih 15 godina. Dakle, nešto se ovdje dešava i morat će se u narednom periodu dati određeni odgovori. 

Vjerovatno da će se morati angažirati neke institucije i van Prijedora da se ova situacija vrati ponovo u normalu, kakva je bila do jeseni 2021. godine. Situacija postaje poprilično zabrinjavajuća - poručio je Mirsad Duratović za portal "Avaza".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.