SVIJET

Tramp: Sviđa mi se Boris, Džeremi je negativna snaga, a vijest o protestima lažna

SAD i Velika Britanija imaju najbolji savez

Donald Tramp i Tereza Mej. AFP

Avaz.ba

4.6.2019

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) izjavo je danas na konferenciji za novinare nakon susreta sa britanskom premijerkom Terezom Mej (Theresa May) da Sjedinjene Države i Velika Britanija imaju "najbolji savez koji je svijet ikada vidio".

- Naši narodi veruju u slobodu i nezavisnost kao sveto pravo rođenja. Britanija je ključni partner u NATO-u. Premijerka i ja se slažemo da naši NATO saveznici moraju povećati davanja za odbranu, oboje smo jako radili na tome. Očekujemo da sve veći broj zemalja ispuni minimum od dva posto BDP-a. Da bi odgovorili na današnje izazove, svi članovi moraju ispuniti svoje obaveze. Nemaju drugi izbor - rekao je Tramp.

Britanska premijerka odnose je ocijenila "sjajanim" istakavši kako bi ih trebalo "nadograđivati". Mej je navela da je s Trampom razgovarala o novim izazovima za sigurnost.

- Mi delimo isti stav o njihovom poreklu i našim ciljevima u njihovom ispunjavanju - rekla je Mej.

Tramp je odgovorio i na pitanje ko bi mogao naslediti Mej na mjestu britanskog premijera. Prema njegovom mišljenju, jaki kandidati su  britanski ministar vanjskih poslova Džeremi Hant (Jeremy Hunt) i političar Boris Džonson (Johnson). Kao trećeg kandidata naveo je ministra za životnu sredinu Majkla Gava (Michael Gove).

- Znam Borisa i sviđa mi se već duže vrijeme. Mislim da bi odradio veoma dobar posao. Znam Džeremija i mislim da bi radio dobar posao. Majkla ne znam - rekao je Tramp.

Predsjednik SAD vjerovatno će se sastati sa Hantom, saznaje list "San".

Lažne vijesti o demonstracijama

Inače, danas su u nekoliko britanskih gradova održani protesti zbog dolaska Trampa. Za američkog predsjednika to su "lažne vijesti".

- Gdje su protesti? Ne vidim nikakve proteste. Jesam vidio mali protest danas kada sam došao, ali vrlo mali. Mrzim to da kažem, ali većina tih izvještaja su lažne vijesti - istakao je Tramp.

On je naglasio da se manja grupa demonstranata okupila iz političkih razloga. Tramp je  kazao i kako je odlučio da se ne sastane sa liderom britanske opozicione Laburističke partije Džeremijem Korbinom (Jeremy Corbyn), kojeg je nazvao "negativnom snagom".

Korbin se obratio demonstrantima na protestu protiv Trampove posjete Britaniji i uputio kritiku američkom predsjedniku zbog ophođenja prema izbjeglicama i zbog verbalnog napada na gradonačelnika Londona Sadika Kana (Sadiq Khan).


- Ne poznajem Džeremija Korbina, nikad ga nisam sreo niti razgovarao s njim. Htio je da se sastane sa mnom danas ili sutra, ali sam ja odlučio da to ne uradim - rekao je Tramp.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.