NEOČEKIVANO

Ministar u Vladi Srbije predložio da se Rusiji uvedu sankcije

Naglasio je da se zbog "globalnih previranja Srbija suočila sa strahovitim pritiscima”

Rade Basta. Novosti.rs

S. S.

13.3.2023

Ministar privrede u Vladi Srbije Rade Basta šokirao je danas političku javnost prijedlogom da Srbija uvede sankcije Rusiji, što je dosad prvo otvoreno očitovanje za sankcije jednog dužnosnika vlasti od invazije na Ukrajinu i odudara od službenog stajališta Beograda.

Ministar je u saopćenju ocijenio da Srbija „već plaća veliku cijenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji" i da "to postaje neizdrživo“, a njegova je objava potaknula ograđivanje Jedinstvene Srbije, s čije koalicijske liste je ušao u vladu Ane Brnabić, i zahtjeve koalicijskih partnera da podnese ostavku.

Jedinstvena Srbija dio koalicije

Jedinstvena Srbija dio je koalicije Socijalističke partije Srbije šefa diplomatije Ivice Dačića, koja već u nekoliko izbornih ciklusa koalira sa Srpskom naprednom strankom aktuelnog šefa države Aleksandra Vučića.

Basta je u saopćenju istakao kako kao ministar privrede gleda pod kolikim je pritiskom EU i međunarodne zajednice predsjednik Srbije dok se na to šuti.

- To ne mogu prihvatiti - poručio je Basta navodeći da je "zato za uvođenje sankcija Rusiji" i da stoji "uz predsjednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa" i ima u Vučića "apsolutno povjerenje".

- Zato od vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju - naveo je Basta.

Podsjetivši da se Srbija i sama kroz historija suočavala sa sankcijama, a narod je "trpio teške ekonomske posljedice", ocijenio je da odluku o sankcijama Beograd nije donio nadajući se "da će se sukobi okončati i prevladati razum, a da će dvije strane konačno sjesti za pregovarački stol".

Nova realnost

- No suočeni smo s jednom novom realnošću - ocijenio je, naglasivši da se zbog "globalnih previranja Srbija suočila sa strahovitim pritiscima”.

Na Bastinu sugestiju prva je Jedinstvena Srbija (JS), čiji je član, a oni su istakli da je to njegov "lični stav", a ne JS čiji je član i da je JS "protiv uvođenja sankcija bilo kome" i da je rješenje rata u Ukrajini "za pregovaračkim stolom".

Pokret socijalista (PS) Aleksandra Vulina, također član vladajuće koalicije, zatražio je da Basta podnese ostavku jer traži da se Srbija pridruži "nelegalnim sankcijama Ruskoj Federaciji".

Vučićev SNS zasad se nije očitovao o prijedlogu srbijanskog ministra privrede.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.