NAKON MASAKRA U ŠKOLI

Evo šta piše u tekstu ostavke ministra prosvjete Srbije

Nadam se da svi pravdoljubivi građani, ali i politički oponenti osjećaju potrebu da budemo ujedinjeni u bolu, poručio je

Branko Ružić. Milos Tesic / PIXSELL

S. S.

7.5.2023

Ministar prosvjete Srbije Branko Ružić podnio je ostavku u Vladi Srbije, a u tekstu ostavke obrazložio je svoju odluku premijerki te države Ani Brnabić.

Tekst prenosimo u nastavku:

- Poštovana predsjednice Vlade,

U svjetlu kataklizmične tragedije koja je zadesila našu državu i njene građanke i građane u OŠ „Vladislav Ribnikar“, koristim priliku da još jednom u neizrecivom bolu izrazim najdublje saučešće najmilijima postradalih, da mali anđeli počivaju u miru i da nam Bog pomogne da se ovako nešto više nikada ne ponovi.

Dramatične slike događaja iz škole, suze prolivene pri izjavljivanju saučešća neutješnim roditeljima postradale djece doživotno ću nositi kao pečat na duši.

Jedina racionalna i časna odluka

U smiraj trodnevne nacionalne žalosti, kao odgovoran i vaspitan čovjek, profesionalan u obavljanju svih dosadašnjih javnih dužnosti, kao roditelj i građanin Republike Srbije, koja mi je uvijek na prvom mjestu, a u skladu sa članom 23 Zakona o Vladi, donio sam jedinu racionalnu i časnu odluku u ovim okolnostima.

Podnosim neopozivu ostavku na poziciju ministra prosvjete u Vladi Republike Srbije. Upoznati ste sa činjenicom da sam ostavku ponudio momentalno onog dana kada se tragedija dogodila.

Osjećam moralnu i profesionalnu obavezu da se najiskrenije zahvalim svima u obrazovnom sistemu – nastavnom, vannastavnom osoblju, direktorima, učenicima, studentima, rektorima, dekanima, načelnicima školskih uprava, psiholozima, pedagozima, vaspitačima, predstavnicima svih sindikata u prosvjeti, kao i svim državnim sekretarima, pomoćnicima ministra, savjetnicima, zaposlenima u Ministarstvu, na veoma plodotvornoj saradnji.

Također, izražavam kolegijalnu zahvalnost lično Vama i svim koleginicama i kolegama u Vladi Republike Srbije, kao i Predsjedniku Republike na dugogodišnjoj saradnji, uzajamnom povjerenju i borbi za bolju i uspješniju Srbiju.

Ujedinjeni u bolu

Nadam se da svi pravdoljubivi građani, ali i politički oponenti osjećaju potrebu da budemo ujedinjeni u bolu, tuzi i borbi, da kao društvo dobro pobijedi zlo, a pravda nepravdu. Srbiji je potrebna mudrost, staloženost, ljubav i empatija, nikako raspirivanje konflikata i angažovanje medijskih mašinerija za te potrebe, ma sa koje strane dolazile. Srbija je jedna jedina, alternativnu državu nemamo, i zato je moramo čuvati, graditi i zaštititi u ovim turobnim trenucima.

Lično, i u okviru moje Socijalističke partije Srbije, nastavit ću još odlučnije, čistog obraza i sa ljubavlju da se borim za razvijenu, nacionalno ponosnu, socijalno pravednu, međunarodno uvaženu Srbiju, evropskih vrijednosti.

Ostavka je lični, ali i politički čin, u razvijenim demokratskim društvima odlika snage, a u našem regionu, vrlo često odlika slabosti. Neka javnost sudi.

S poštovanjem,

ministar Branko Ružić – naveo je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.