ŠTA SU PRIORITETI

Crnogorski premijer Spajić traži razrješenje ministra pravde: Sa šefom države pokrenuo “koordinisanu opstrukciju” Vlade

U suprotnom, daljim obavljanjem funkcije dodatno bi se ugrozili interesi Crne Gore sa aspekta unutrašnje i vanjske politike

Spajić: Dostavio Skupštini Crne Gore prijedlog o razrješenju Milovića. GOV.me

N. Aj.

prije 6 dana

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić dostavio je danas Skupštini Crne Gore prijedlog za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića, saznaju "Vijesti".

Spajić je najavio sinoć da će u najkraćem roku predložiti razrješenje Milovića, optuživši ga da je sa šefom države Jakovom Milatovićem pokrenuo “koordinisanu opstrukciju” Vlade.

U prijedlogu se navodi da je Vlada preduzela niz aktivnosti na planu ubrzanja ekonomskog rasta, evropskih integracija i jačanja vladavine prava, i da je najveći broj članova Vlade iskazao punu posvećenost tim prioritetima kroz profesionalni i lični angažman.

S druge strane, piše da Milović u više navrata nije bio "na liniji onoga što su bili prioriteti Vlade", te da je "svojim djelovanjem bez prethodne konsultacije sa predsjednikom i članovima Vlade, narušio ukupan kontekst i ugled cijele Vlade, tako i parlamentarne većine čijom je podrškom izabran na funkciju ministra pravde".

- S obzirom da Andrej Milović nije na adekvatan način odgovorio očekivanjima i zadacima, a da je od izuzetnog značaja za pravni i politički sistem da funkciju ministra pravde obavlja lice s najvišim stepenom povjerenja od strane izvršne vlasti, uvjeren sam da je potrebno preduzetl neophodne korake i pristupiti razrješenju ministra pravde. U suprotnom, daljim obavljanjem funkcije dodatno bi se ugrozili interesi Crne Gore sa aspekta unutrašnje i vanjske politike, kao i vrijednosti 44. Vlade koje se odnose na meritokratiju i jačanje demokratskih i depolitizovanih institucija - piše u prijedlogu, koji poziva Skupštinu da Milovića razriješi po hitnom postupku.

Milović je jučer ujutru pozvao Spajića da predloži njegovo razrješenje, tvrdeći da premijer vuče stranku, Vladu i državu u “ponor”.

Spajić je rekao da je Milovića s odlukom o pokretanju razrješenja upoznao prije javnog nastupa ministra pravde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.