INTERVJU

Ketlin Kavalek za "Avaz": Potez RS nije konstruktivan

Za jednu državu koja želi biti demokratsko društvo, neprihvatljivo je i neodrživo da se 12 godina nisu održali izbori u Mostaru

Razgovarala: Ema Maslo

20.2.2020

- Radi se o potezu koji nije konstruktivan, smatram da je potrebno poštivanje ustavnog poretka, poštivanje odluka Ustavnog suda kao najvišeg sudskog organa u ovoj zemlji i da se s tim ide naprijed - kazala je u intervjuu za "Avaz" Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec), šefica Misije OSCE-a u BiH, komentirajući reakcije i odluke zvanične Banje Luke da zbog Ustavnog suda obustave rad i blokiraju donošenje odluka u institucijama BiH .

Podsjetimo, zvaničnici Republike Sroske izazvali su novu krizu na nivou Bosne i Hercegovine ponovnim kreiranjem tema kao što su nezavisnost ovog entiteta. Novi val tenzija kulminirao je odlukom Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu na teritoriji Republike Srpske, nakon čega su se iz manjeg bh. entiteta odlučili na blokadu dok ne odu strane sudije iz Ustavnog suda.


Divni i talentirani ljudi

U septembru ste preuzeli funkciju šefa Misije OSCE-a, na kojoj ste naslijedili Brusa Bertona (Bruce). Kako biste ocijenili dosadašnji dio svog mandata?

- Moram istaknuti da mi je veliko zadovoljstvo bilo prihvatiti ovu poziciju i da sam zaista uzbuđena zbog svoje uloge na čelu ovakve organizacije. Dopada mi se BiH, već sam mnogo putovala. Mi imamo osam terenskih ureda i već sam ih posjetila skoro sve. Prilikom tih posjeta, imala sam mogućnost da se upoznam s divnim i talentiranim ljudima, da svjedočim realizaciji nekih hvale vrijednih poduhvata i projekata na općinskim i drugim nivoima. Zaista mi je zadovoljstvo što imam priliku da s ove pozicije nešto učinim.

Nedavno je javnost u BiH uzburkala fotografija iz Osnovne škole u Srebrenici. Posjetili ste nakon toga ovaj grad i poslali neke snažne poruke. Na koji se način treba boriti s ovom pojavom u bh. društvu i na koji način treba rješavati ovakve probleme?

- Moja posjeta Srebrenici uslijedila je neposredno nakon tog događaja. Moram reći da su u središtu moje pažnje djeca. To treba imati na umu. Drago mi je bilo vidjeti prilikom moje posjete da zajednica nastoji na konstruktivan način prevladati ovaj problem. Prilikom moje posjete, sastala sam se i s roditeljima, dužnosnicima škole i liderima lokalne zajednice i s njima razgovarala o svemu. Jasno je da je roditeljima u interesu, prije svega, dobrobit njihove djece i da ih zanima kvalitet obrazovanja i na tome treba raditi.

Izrazila bih zadovoljstvo i zbog formiranja Komisije na lokalnom nivou koja će se baviti prevazilaženjem ovog problema.


Ketlin Kavalek. Avaz

Integracije u EU, ali i NATO, od iznimnog su značaja za BiH. Kako ocjenjujete napredak na tom putu?

- OSCE nema službenu poziciju, službeni stav u vezi sa pristupanjem BiH NATO savezu. Ono što je u našem fokusu jesu obaveze BiH prema OSCE-u s obzirom na to da je ona država članica OSCE-a. Na tom planu radimo na realizaciji brojnih reformi. Nekada se može desiti da se ti reformski procesi podudaraju s reformskim procesima potrebnim za pristupanje EU ili NATO-u. Ako se to desi, to je uredu. Ponavljam, u središtu našeg interesiranja su obaveze koje BiH ima prema OSCE-u.

Koji su ključni ciljevi OSCE-a u BiH u narednom periodu s Vama na čelu? Na šta ćete fokusirati djelovanje?  

- Izbori su, prije svega, jedan od najvažnijih prioriteta. Ovo je izborna godina, tu bih, prije svega, istaknula potrebu da se održe izbori u gradu Mostaru, gdje su se posljednji put održali prije 12 godina. To je neprihvatljivo i neodrživo za jednu državu koja želi biti demokratsko društvo, a potom isto tako želimo da se lokalni i općinski izbori u svim ostalim općinama u BiH održe na jedan kredibilan način.

Osim toga, mi se bavimo obrazovanjem i rješavanjem problema u ovoj oblasti kao što su diskriminacija i segregacija, ali isto tako i poboljšavanjem kvaliteta obrazovanja. 

Radimo i na borbi protiv korupcije, pružamo podršku vladavini zakona. Podržavamo i ostvarivanje svih temeljnih sloboda u BiH, uključujući tu i slobodu medija. Mene zanima da podržim procese kojima se pomaže ostvarivanje rodne ravnopravnosti u BiH, a pružamo podršku i reformi sektora sigurnosti. Sve su to područja na kojima ćemo biti intenzivno angažirani u predstojećem periodu.


Poruka bh. političarima

Koja bi bila Vaša poruka bh. političkim liderima?

- Moja poruka je da je važno ponuditi afirmativnu viziju budućnosti za BiH i zajednički raditi na prevazilaženju teškoća i rješavanju problema. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.