VLADA KRIJE PODATKE

U BiH stiglo 500.000 doza vakcina, niko ne zna koliko su plaćene

Rok trajanja vakcina Sinopharm je dvije godine. Nalazit će se u skladištu Hercegovinalijeka, rekao je Skočibušić

L. Memčić

6.8.2021

Siniša Skočibušić, vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH, izjavio je da će naredne sedmice krenuti postepena podjela po kantonima danas pristiglih kineskih pola miliona vakcina.

On nije želio otkriti koliko je današnja pošiljka koštala FBiH. Ranije je navođeno da su detalji ugovora nabavke tajni.

- Rok trajanja vakcina Sinopharm je dvije godine. Nalazit će se u skladištu Hercegovinalijeka. Raspoređene će biti prema svim kantonima po postotku koji je određen. Podjela je od iduće sedmice postepeno. Sada ide kontrola prve serije u Agenciji za lijekove BiH. Svi se moramo odazvati vakcinaciji i iskoristiti sve doze kako bismo bili spremni za četvrti val - poručio je Skočibušić.

Ispred Vlade Federacije BiH novinarima se obratio dopremijer Vesko Drljača.

- Zadovoljstvo mi je što uime Vlade FBiH prisustvujem realizaciji ugovora nabavke 500.000 doza vakcina. Ugovor je zaključen krajem juna direktno sa proizvođačem Sinopharm bez posrednika. Ovaj ugovor ima poseban značaj i hvala Vladi NR Kine, Sinopharmu i čestitam Zavodu za javno zdravstvo FBiH i direktoru Siniši Skočibušiću koji je pokazao visok nivo aktivnoti i agilnosti u ovom poslu -rekao je Drljača.

Zamjenik kineskog ambasadora Miao Dake je izjavio da je ovo pokazatelj tradicionalnog prijateljstva dvije zemlje.

- Za BiH je Kina daleka zemlja, ali udaljenost ne smije biti prepreka za prijeteljstvo i saradnju, posebno u ovom teškom vrijemenu - rekao je Dake.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.