PREDSJEDNIK HDZ-A 1990

Cvitanović nakon sastanka: Ciljevi s hrvatske strane su jasno potvrđeni

Istakao je da je cilj i povedba presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da se svi mogu kandidirati

Ilija Cvitanović. FENA

E. Ć.

10.2.2022

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović rekao je da su na današnjim razgovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH održanim u zgradi Parlamenta BiH uglavnom potvrđena stajališta koja su utvrđena na razgovorima u Neumu.

Prema riječima lidera HDZ-a 1990 ciljevi s hrvatske strane su i danas jasno potvrđeni, te da je ključni cilj bio relaksacija odnosa u FBiH. 

- Cilj je relaksacija u Federaciji BiH na način da provedemo presudu Ustavnog suda BiH da imamo mogućnost izabrati 17 poslanika koje će birati hrvatski narod u Klubu Hrvata Doma naroda Federacije - kazao je Cvitanović nakon današnjeg sastanka. 

Cvitanović je istakao da je cilj i povedba presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da se svi mogu kandidirati. Također, kazao je kako se nije razgovaralo o odgodi izbora. 

Predsjednik HDZ-a 1990 je upitan koje su to tačke oko kojih se hrvatska strana ne slaže.

- To je predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda i svih ostalih, što je sa naše pozicije vrlo jasno rečeno. To je stav i rješenje koje rješava problem, definira BiH onakvom kakvom ju je definirao Dejton, svi mi znamo da nisu bez razloga tri člana Predsjedništva - poručio je Cvitanović.


Rekao je da će se odazvati na svaki poziv na razgovor, jer želi kroz razgovor doći do rješenja.

- Bilo bi neozbiljno očekivati da se sa hrvatske pozicije pristane na kompromis, a da ne budete definirani imenom u Ustavu kao predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda. Nema slaganja oko formulacije "predstavnik hrvatskog naroda i svih ostalih", a to je naš stav i rješenje koje rješava problem i definira BiH kao onakvu kakvu je definirao Dejton. Svi znamo da bez razloga nisu tri člana Predsjedništva i vrlo jasno se zna da to trebaju biti predstavnik hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda te da trebaju biti otklonjene sve diskriminacije - naveo je.

Kazao je da postoji i problem oko domova naroda.

- Tu smo ponudili rješenje sa istom formulacijom kao za Predsjedništvo BiH. Oko presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Ljubić cilj je vrlo jasan legitiman izbor 17 poslanika u Dom naroda FBiH. Nema potrebe da bilo ko po tom pitanju bilo kome popupušta, jer su suština BiH i presude takve, te smo za takav model dobili vrlo jasan stav Venecijanske komisije da je on na tragu provedbe diskriminatornih propisa koji trenutno postoje - rekao je.

Naveo je i ono što je sporno njegovim sagovornicima.

- Drugoj strani je sporna formulacija predstavnik određenog naroda i svih ostalih, a koja prema nama potpuno odgovara suštini BiH i oko toga očekujemo odgovor, komentar ili neki drugi prijedlog - zaključio je

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.