NA LICU MJESTA

Reporter "Avaza" u patroli s Graničnom policijom u Unsko-sanskom kantonu: Migranti se vratili u Krajinu, graničari dnevno odvrate stotine od ilegalnog prelaska u Hrvatsku!

U dvije akcije spriječili 92 ilegalna migranta da nezakonito prijeđu u Hrvatsku

28.9.2023

Migrantska kriza se vratila u Krajinu! Unsko-sanski kanton ponovo muku muči i ponovo je narod Krajine najviše izložen ovom globalnom problemu.

Reporter "Dnevnog avaza" jučer je bio u patroli s pripadnicima Jedinice granične policije Izačić i Velika Kladuša. Nemoguće je govoriti o migrantskoj krizi, a ne dotaći se problema koji Graničnu policiju prati godinama – nedostatak ljudi.

Kako lažu

Također, paušalne ocjene iz susjedne Hrvatske da bh. graničari ne rade ništa na sprečavanju ilegalnog prelaska državne granice ne stoje jer su graničari jučer u samo dvije akcije ukupno odvratili 92 ilegalna migranta od ulaska u Hrvatsku!

U patroli s graničarima su bili i pripadnici Službe za poslove sa strancima.

- Situacija nije dobra - govori nam Daniel Trivunić, pomoćnik komandira za operacije JGP Izačić.

Nakon kratkog brifinga s policajcima Samirom Kazazom, inspektorom i Emirom Hibićem krećemo u patroliranje pograničnim pojasom.

Nedaleko od prijelaza nailazimo na grupu od 17 migranata. Svi iz Afganistana. Na pitanje Hibića gdje idu, odgovaraju: "Kamp ’Lipa’." Inače, kamp je od te lokacije udaljen nekih 40 kilometara. Dakle, lažu, krenuli su u Hrvatsku.

Naši graničari odmah pozivaju maricu koja stiže za nepunih 10 minuta. Migranti ulaze mirno i bez pogovora. Policajci im se ljubazno obraćaju i objašnjavaju da moraju nazad u kamp.

Nastavljamo patroliranje prema Velikoj Kladuši, gdje će se jedinice, odnosno patrole spojiti. Prije toga policajci uočavaju vozilo hrvatskih tablica ispred jednog šumarka.

- Idemo provjeriti - govori Hibić.

U šumi zatičemo dva lica, lokalni mještani, koja policajcima pokazuju mjesto gdje je nekoliko pasoša uništeno, spaljeno. Po koricama otkrivamo da se radi o pasošima Turske.

- Ima dosta državljana Turske koji dođu u BiH legalno, avionom i onda žele dalje u Evropu migrantskim rutama. To je veliki problem - objašnjavaju nam graničari.

Nastavljamo dalje prema Velikoj Kladuši. Tamo nas dočekuju pripadnici patrole iz Velike Kladuše Samir Čaušević i Ifet Hadžić te pripadnici Službe za poslove sa strancima Elhan Čajić i Enes Čavkić.

Krećemo se prema mjestu Šturlić. U jednom trenutku policajac Kazaz uočava lice kako izlazi ispred jedne kuće. Odmah skrećemo prema toj kući. Rotacija, sirene...

Kako se približavamo kući, još dvojica muškaraca utrčavaju u kuću i zaključavaju vrata.

- Policija, policija, otvori vrata - govore graničari dok se zavjese u kući pomalo pomjeraju.

U ovakvim situacijama izuzetno je opasno prilaziti objektu s obzirom na to da je nepoznanica šta lica u kući imaju kod sebe. Možda imaju oružje, nikad se ne zna.

Prave obruč oko kuće i vrata se polako otvoriše.

- No problem, Bosnia police - govore prvi migranti koji izlaze.

U kuću ulaze dvojica službenika. Migranti su spavali na dva sprata kuće, dok je treća grupa bila na tavanu. Ukupno ih 75!

Stigli iz Sijera Leonea

- Porodice s djecom će odvesti IOM, maloljetnike Služba za poslove sa strancima, a mi ćemo ostale u kamp “Lipa” - pojašnjavaju nam.

Većina ih je iz Afganistana, dok su četiri osobe iz Sijera Leonea. Nakon dva sata svi su uspješno raspoređeni i odvezeni s lokacije. Treba reći da je ilegalne migrante od prelaska u Hrvatsku dijelilo nekoliko stotina metara, ali reakcijom bh. graničara ilegalni prelazak državne granice je spriječen nekoliko sati prije mraka.

Za famozni game (prelazak granice, kako ga zovu migranti) čeka se mrak!

Ko zarađuje od migranata

Kao i 2016., kada je USK bio najviše pogođen migrantskom krizom, tako i ove godine od migranata najviše zarađuju taksisti, kriminalci, krijumčari, ali i legalni autobuski prijevoznici iz svih dijelova države.

- Svaku noć imate pun autobus migranata iz Sarajeva koji ih dovoze ovdje. Niko ga ne zaustavlja i oni se tako lagano akumuliraju u Krajini. Mi ih danas odvratimo od prelaska, vratimo u kamp “Lipa”, oni za jedan dan ponovo dođu i pokušavaju prijeći u Hrvatsku - govore naši sagovornici iz JGP Izačić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.