"AVAZ" NA LICU MJESTA

Video / Posjetili smo autopijacu u Sarajevu: Možeš kupiti vunene čarape za 10 maraka, nakon što pojedeš 10 ćevapa za 5 maraka

Mora se odmah reći da pijaca ne izgleda isto u zimsko i ljetno vrijeme

28.1.2024

Ako hoćeš da vidiš u kakvom je stanju jedan narod, posjeti mu pijacu.

Tu ćeš najbolje vidjeti kako žive oni koji kupuju ali i oni koji prodaju. Godinama je sarajevska autopijaca inspiracija novinarskim ekipama, ali svi koji dođu da snimaju, znaju da ima tamo jedan dio, gdje kameru nije pametno nosit jer bi mogla završit u 300 dijelova.

Jutros je i reporter "Avaza" posjetio autopijacu, nedjelja je zna se.

Mora se odmah reći da pijaca ne izgleda isto u zimsko i ljetno vrijeme. Preko ljeta bude mnogo više i prodavača ali i kupaca.

Razlika je i što ljeti nema vunenih čarapa, koje danas, ko požuri, može kupiti za 10 maraka. U Bosni ništa ne ide bez roštilja, tako ni pijaca, na kojoj jedete 10 ćevapa za 5 maraka. Ko kaže da u Sarajevu nema desetke ko nekad?

Inače, na pijaci je prema kreativnom marketingu prodavača koji svojom superiornošću moći ubjeđivanja vas "presvuku" dok se okrenete. Njihova roba je već u vašim rukama, nego "de ti to plati".

"Marka, marka, gaće marka", "čarape, jakne, dukserice", pa sa lošeg ozvučenja neki miks Sinana Sakića "ej, otkad sam se rodio...", sve to se da čuti u par metara šetnje autopijacom.

Uostalom, pogledajte video.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.