PITANJA I ODGOVORI

Usporen razvoj govora: Šta je problem

Psiholog bi trebao isključiti psihološke razloge usporenog razvoja govora

Vjerojatno nije riječ o oštećenju sluha. Fena

Z. K.

17.5.2024

Roditelji smo troje djece i prvo dvoje su progovorili otprilike sa 15-tak mjeseci, dok najmlađi sin (tri godine) govori samo nekoliko razumljivih riječi. Mimika mu je jako razvijena, pa se uglavnom dobro razumijemo i znamo u svakom trenutku šta želi. Kada ga pitamo zašto ne želi govoriti, odgovori jednostavno sa "neće". Možda je problem u tome što je suprugov i moj brak "dvojezični"? Dvoje starije djece uporedo i čisto govore dva jezika, bez ikakvih problema, dok ovaj najmanji ima neki svoj jezik. Savjetovali smo se s pedijatrom i odgovor je bio da će on "uskoro postati brbljivica koju nećemo moći zaustaviti". Je li ovakvo ponašanje normalno?

- Djeca koja rastu u b i- ili multi - lingvalnom okruženju u prosjeku kasnije počinju govoriti. S obzirom na to da je vaš sin napunio tri godine, posjetite logopeda koji će dati svoje mišljenje o razvoju govora djeteta. Moguće je da će zatražiti dodatne preglede od strane neuropedijatra, psihologa i specijaliste ORL.

Vjerojatno nije riječ o oštećenju sluha, nego o teškoćama razumijevanja onoga što čuje ili o teškoći da svoju misao pretvori u naredbu koja treba pokrenuti izričaj govorom. Psiholog bi trebao isključiti psihološke razloge usporenog razvoja govora. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.