PREHRANA

Prehrana beba: Deset pravila za kašice

"Bebe i mame"

1.6.2018

Majčino mlijeko je osnovna bebina hrana u prvih šest mjeseci života. Kada beba napuni šest mjeseci majčino mlijeko joj i dalje treba, ali je sada vrijeme da proba i čvrstu hranu. S dohranom krenite postepeno. Neka djeca će se odmah oduševiti novim okusima, dok će druga u početku odbijati prve kašice.

Neka vas to ne brine, jer se događa da djeca tek s 10 mjeseci prestanu pružati otpor novom načinu hranjenja. Zato je važno da budete uporni, ali i strpljivi.

1 Čvrstu hranu počnite nuditi tek kada dijete napuni šest mjeseci. Ali, nikako ne odustajte od dojenja. Bebi majčino mlijeko treba tokom prve godine života.

2 Novu hranu nudite djetetu kada je gladno. Nemojte se ljutiti kada dijete odbija nove namirnice, smiješite se, gledajte dijete u oči i ohrabrite ga.

3 Pripremajte i čuvajte hranu na siguran način. Pazite na čistoću kuhinje, posuđa, namirnica i naravno, vaših i dječijih ruku. Pokušajte dijete uvijek hraniti svježe pripremljenim obrokom. Ako to iz nekog razloga nije moguće, čuvajte hranu u dobro zatvorenim posudama u frižideru. Jednom podgrijan obrok bacite i nikako ga nemojte ponovo grijati.

4 Postepeno povećavajte količinu obroka. Na početku će to biti male porcije napravljene od jedne namirnice, a kako dijete bude prihvatalo nove okuse povećavajte količinu i obogaćujte obrok novim vrstama hrane.

5 Djetetove energetske potrebe od dohrane su otprilike 200 kalorija dnevno u dobi od šest do osam mjeseci, 300 kcal na dan u dobi od devet do 11 mjeseci, 550 kcal na dan u dobi od dvanaest do 23 mjeseca.

6 Od šestog do osmog mjeseca hrana treba biti mekana, pa ju je najbolje pasirati. S osam mjeseci beba može jesti čvršću hranu, a kada napuni godinu dajite joj ono što jede i ostatak porodice. Naravno, pazite da obrok nije preslan i premastan.

7 U početku novu hranu nudite dva do tri puta dnevno, a s devet mjeseci, tri do četiri puta dnevno.

8 Vodite računa i o hranjivosti obroka. U početku će to biti mrkva, krompir, jabuka. Od desetog mjeseca dajte djetetu meso, perad, ribu, grašak, buraniju... Svaki dan mu ponudite voće i povrće u boji. Ako dijete voli rižu, nemojte mu je stalno nuditi samu, dodajte joj voće ili usitnjeno meso.

9 Nemojte djetetu davati gazirana pića i zašećerene sokove. Ako je dijete žedno, ponudite mu majčino mlijeko ili čistu prokuhanu vodu.

10 Dajte djetetu raznolike namirnice, kako bi se zadovoljile njegove potrebe za vitaminima i mineralima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.