RAST & RAZVOJ

Beba govori i očima i ručicama

"Bebe i mame"

25.4.2018

Naučite govor tijela svoje bebe jer ćete tako najlakše shvatiti šta vam to želi reći bez riječi. Imajte pritom na umu da je svako dijete individua za sebe i da će stoga svako na poseban način pokušati "reći" ono što želi.

Bebe posjeduju instinktivnu reakciju koja se naziva Moroov refleks ili refleksno trzanje. Refleks se manifestira putem širom otvorenih očiju, što može biti reakcija izazvana određenim strahovima, snažnim zvukom, jakom svjetlošću i slično, no, isto tako, može biti i signal da bebu nešto boli.

Već sa navršena tri mjeseca kod bebe se razvija osjećaj straha, što ona pokazuje grčenjem i savijanjem tijela, a to se može smatrati najprostijim oblikom spremnosti tog malog bića naa bijeg od straha.

Govor očiju

Bebine oči pravi su izvor informacija koje samo morate naučiti pročitati i protumačiti:

* Ako vas veselo posmatra očima punim smijeha, to je poruka da je sretna.

* Ukoliko skreće pogled, možda je to njen znak da želi malo mira i samoće.

* Napola spušteni očni kapci uz pomalo skupljene obrve znak su da nešto nije u redu. Na vama je da otkrijete u čemu je problem.

Šta pokazuje disanje

Disanje je izvanredan pokazatelj zdravlja i zadovoljstva vaše bebe. Tokom noći disanje može biti različitog intenziteta u zavisnosti od faze sna.

Ukoliko je disanje ubrzano, to može biti pokazatelj da beba nije zadovoljna i da je najvjerovatnije zbog nečega uznemirena. To bi vam trebao biti signal za uzbunu, provjerite o čemu je riječ.

Ručice za zabavu

Općenito se može reći da bebe u prvim danima drže stisnute ručice, no, nakon nekoliko sedmica i to se mijenja. Beba tada uglavnom ima otvorene šake, poigrava se prstićima i u tome nalazi posebnu zabavu, što je svakako pokazatelj sretnog i zadovoljnog djeteta.

To je zapravo veliko otkriće za to malo biće, koje će doduše, bez prevelike kontrole, praviti niz pokreta rukama i prstićima koji će ga fascinirati.

Nožni prstići

Sigurni smo da obožavate bebina stopala, nožne prstiće, savršenstvo kojemu se morate diviti. I preko stopala i nožnih prstića možete otkriti mnogo toga, zapravo to je odličan način da otkrijete da li bebu nešto boli.

Ukoliko beba stalno pruža i ispravlja veliki nožni prst, to je znak da je nešto boli, a ukoliko stalno ukrućuje cijelo stopalo okrećući ga stalno prema dolje, to je pouzdan znak da trpi pravu bol negdje u tijelu.

Reakcije na zvuk

Beba će tokom prvih sedmica života reagirati na sve jače zvuke oko sebe. Dok joj pričate, pravit će pokrete usnama kao da pokušava da vas imitira.

Prvi osmijeh će se pojaviti oko navršene četvrte sedmice života, stoga neka vam fotografski aparat bude pri ruci u tom periodu. Uhvatite prvi osmijeh!

Tri signala

Beba je malo ljudsko biće i za roditelja neće predstavljati nikakav problem da prati njene pokrete i gestove.

1. Ukoliko okreće glavu od vas, riječ je o nezadovoljstvu.

2. Zijevanje je znak umora i pospanosti.

3. Kada vam počne pružati ručice, moli da je uzmete u naručje.

Kihanje, a nije prehlada

Svjetlost predstavlja stimulans i za oči i za nerve u bebinom nosu, tako da se može desiti da počne kihati čim se probudi. Ne brinite, ne mora to biti znak da je beba prehlađena. To može biti samo reakcija nekih beba na svjetlost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.