RAST & RAZVOJ

Tajne dobrog odgoja: Hvalite postupke, a ne djecu

"Bebe i mame"

14.7.2018

Pohvala izrečena u pravo vrijeme čini čuda za samopouzdanje svakog djeteta. Riječi ohrabrenja djeci su važne kao hrana i voda. Osjećaj da je voljeno i da se cijene njegovi pokušaji, hrani njihovo samopouzdanje, dok im prijateljski savjet od voljene osobe pomaže da izrastu u čvrste, sretne i sigurne osobe.

Stručnjaci za odgoj smatraju da nisu sve pohvale jednake i ne potiču uvijek jednako dječije samopouzdanje, a ponekad znaju imati i suprotan učinak.

Oduprite se želji da udovoljavate svakoj djetetovoj želji i da ga stavljate na pijedestal. Hvalite radije ono što naprave, a ne njih same. Pohvala ne mora uvijek biti izrečena riječima. Ponekad su sasvim dovoljni jedan osmijeh, poljubac ili milovanje po kosi.

Previše pohvale isto nije dobro, ali kad su pohvale u pitanju, nećete nikad pogriješiti ako hvalite postupak, a ne dijete. Kažete li djetetu da ste sretni, jer je pospremilo svoju sobu, jasno ćete mu dati do znanja da takvu vrstu ponašanja očekujete i ubuduće.

Obratite pažnju na detalje kako biste im pomogli razviti samopouzdanje. Sjetite se jednostavnih načina na koje biste mogli opisati neke male stvari koje vaše dijete radi svaki dan. To će im pomoći da steknu vjeru u sebe.

Manje hvale za dječake

Djevojčicama morate pomoći u podizanju nivoa samopouzdanja, jer one, češće od dječaka, sumnjaju u vlastite sposobnosti. Dječake, kažu stručnjaci, ne treba stalno i puno hvaliti. Njih, za razliku od djevojčica, ne treba neprestano poticati, ali kratka pohvala će i njima mnogo značiti.

Važno

Ne tjerajte djecu da budu stalno takmičarski raspoložena i neka osjete da ste impresionirani onim što su postigli.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.