KORISNO

Tri razloga zašto je rutina veoma važna za svakog mališana

Dijete se manje opire kada unaprijed zna redosljed događaja

Mališani vole da znaju pravila. Ilustracija

Z. K.

3.11.2021

Iako se svaki roditelj trudi da bude fleksibilan u vaspitanju djece, pa im dozvoli da ponekad preskoče večeru ako nisu gladna ili da odu u krevet kasnije nego što inače čine, rutina je zapravo veoma važna za svakog mališana. I njemu će, poslije kratkog perioda negodovanja, zapravo prijati, jer oni vole da znaju pravila. Zato je važno da odrasli imaju strpljenja i da im pomognu da se djeca naviknu na određene rutinske radnje svakog dana. Psiholozi objašnjavaju zašto je to dobro.

Osjećaju se sigurnije - Dijete inače ima osjećaj da je malo u odnosu na svijet odraslih, ne razumije ga i zato zazire od njega. Zato mu činjenica da se određeni događaji odvijaju određenim redom, onako kako je ono naviklo i kako očekuje, uliva sigurnost.

Uče da poštuju pravila - Rutina ima pravu edukativnu vrijednost, jer kada se neko pravilo pretvori u naviku, više nema potrebe da se dijete svakog dana podsjeća na nešto. Ono samo odlazi da pere zube, stavlja svoju protezu, ujutru namješta krevet, umiva se... Bez upozorenja roditelja.

Djeca se ne opiru kada znaju redoslijed događaja - Dijete se manje opire kada unaprijed zna redosljed događaja - da treba da prekine igru da bi prešlo za sto i jelo ili ugasi TV da bi išlo na spavanje.

Dobijaju na vremenu - Kada su pravila postavljena i navike stečene, nema više potrebe da se o njima priča i na njih podsjeća, što značajno olakšava posao roditeljima, ali i djeci, jer i jedni i drugi dobijaju na vremenu i energiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.