ČETIRI SAVJETA

Ugledni neuropsiholog tvrdi da je teže odgajati dječake

Naravno, neuropsiholog naglašava da je ova pravila također preporučljivo provoditi i s djevojčicama

Dječaci su zahtjevni. Twitter

A. O.

8.2.2023

Da li ste ikada čuli od nekih roditelja kako je mušku djecu u prvim godinama života teže odgajati nego žensku? Iako uvijek postoje iznimke, nedavno su stručnjaci došli do otkrića koje bi moglo potvrditi ovu pretpostavku.

Naime, neuropsiholog Alan N. Šor (Allan Schore) u najnovijem istraživanju otkrio je kako se desna polutka mozga kod dječaka sporije razvija nego što je to slučaj kod djevojčica.

Osjetljivost na zvukove

Što to zapravo znači? Kako donosi Psychology Today, to bi značilo da su dječaci osjetljiviji na zvukove i ljude koji ih okružuju, što ih može učiniti zahtjevnijima i ponekad težima za odgajanje.

Naime, neuropsiholog objašnjava kako je dječacima teže tolerirati stres te su samim time manje otporni na neuropsihijatrijske poremećaje kao što su ADHD ili autizam, poremećaji koji se manifestiraju u najranijem djetinjstvu.

- S obzirom na to da mozak muške djece sporije sazrijeva, sigurna majčina funkcija reguliranja privrženosti kao osjetljivog, interaktivnog regulatora afekta njegovog nezrelog desnog mozga u prvoj godini ključna je za njegov optimalan socio-emocionalni razvoj. Ukupno gledano, rezultati istraživanja sugeriraju da su razlike između spolova u obrascima moždanih veza koje objašnjavaju rodne razlike u društvenim i emocionalnim funkcijama uspostavljene već na samom početku života, odnosno da je razvojno programiranje tih razlika genetski kodirano - objašnjava Šor i dodaje kako roditelji ipak mogu olakšati dječacima prvu godinu života.

Posebnu ulogu u tome imaju majke. Kako tvrdi neuropsiholog, čvrsta veza sina s majkom koja se temelji na razumijevanju, ispunjavanju djetetovih potreba za ljubavlju i blizinom od iznimne je važnosti za razvoj mozga muškog djeteta te ima ogroman uticaj na njega, naročito u prvoj godini njegova života.

Savjeti roditeljima

Šor savjetuje sljedeće: ne razdvajajte sinove od majki odmah po rođenju, provedite sa svojim sinom cijeli rodiljni i roditeljski dopust, ne budite strogi prema njima, pripazite na njihovo okruženje jer na male dječake posebno negativan utjecaj mogu imati toksini iz okoliša.

Naravno, neuropsiholog naglašava da je ova pravila također preporučljivo provoditi i s djevojčicama, samo su dječaci nešto osjetljiviji pa im nezadovoljavanje spomenutih potreba može prouzrokovati mnogo više štete nego što je to stvar kod ženske djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.