RIJEČ STRUKE

Zašto se beba probudi čim je spustite u krevetić: Ne, nije se navikla na ruke

Iznenada se počnu buditi noću ili preskaču vrijeme drijemanja

Bebe će s četiri mjeseca imati svoj prvi razvojni skok. Facebook

E. Ag.

13.7.2023

Iako mnogi smatraju da je uzrok buđenja bebe čim se spusti u krevet to da je navikla da je nosite, stvarni su razlozi potpuno drugačiji jer je i razvoj beba kompleksan.

Evo pet razloga zašto se beba probudi istog trenutka čim je spustite u krevetić.

Vaša beba raste

Pedijatri tvrde da su promjene u načinu spavanja uobičajena pojava, a riječ je o „regresiji spavanja“ ili razdoblju u kojem se bebe, koje su prethodno imale neprekinuti san, iznenada počnu buditi noću ili preskaču vrijeme drijemanja.

Bebe će s četiri mjeseca imati svoj prvi razvojni skok, naglašavaju pedijatri. Tada počinju spavati drugačije nego kada su bile novorođenčad.

Možda nije dovoljno tjelesno aktivna

Ovo se odnosi na bebe koje su stare svega nekoliko sedmica. Trebale bi češće boraviti na trbuhu, čime jačaju mišiće leđa i vrata, ali, naravno, pod vašim stalnim nadzorom. Zapravo, neke su studije pokazale da količina vremena provedenog na trbuhu utječe na kvalitet spavanja noću.

Beba ne razumije da je vrijeme za spavanje

Roditelji mogu početi uvoditi rutinu spavanja već kad beba ima nekoliko sedmica. No ne treba smetnuti s uma da možda prekomjerna stimulacija tokom dana može bebu poremetiti u spavanju. Shodno tome, već sat prije spavanja smanjite jačinu svjetla i aktivnosti, kako bi dijete shvatilo razliku između noći i dana.

Pedijatri tvrde da su promjene u načinu spavanja uobičajena pojava. Lupilu

Bebi će možda trebati vremena da se prilagodi

Stručnjaci smatraju da je zapravo uobičajeno da su bebe pomalo nemirne i baš se počnu meškoljiti kad ih spremite na spavanje. U tom slučaju, prije negoli vam padne na pamet ponovno ih uzeti u ruke, pokušajte ih umiriti riječima. Dajte im vremena da se same umire.

Možda treba umirujuću masažu

Osim prigušenih svjetala, manjih aktivnosti, bebe imaju veliku korist od masaže, koja će zasigurno pomoći bržem uspavljivanju.

Studija koju je objavila Nacionalna zdravstvena biblioteka SAD pokazala je da nježna masaža, kao dio rutine za spavanje, znatno utječe i na bolji kvalitet maminog sna.

No masaža može produbiti povezanost između majke i djeteta. Vaš dodir, miris i glas pružaju najveću sigurnost bebi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.