POSEBAN OPREZ

Ove stvari bebe najčešće stavljaju u usta: Kako spriječiti povrede i nezgode

Obično počinju tako što stavljaju šake i stopala, a zatim prelaze na hvatanje, guranje u usta svega što mogu da dohvate

Kada djeci počnu da izbijaju zubi, to je često neprijatno za njih. Facebook

E. Ag.

23.5.2024

Da bi istražile svoju okolinu, bebe počinju da stavljaju predmete u usta nakon sedam mjeseci. Obično počinju tako što stavljaju šake i stopala, a zatim prelaze na hvatanje, guranje u usta i glockanje svega što mogu da dohvate, dok istražuju svoju okolinu. Ova vježba pomaže djeci da procijene stvari i jača njihove oralne mišiće.

To je također vrijeme kada zubi počinju da im izbijaju. Izbijanje zuba je jedan od razloga zašto vaša beba pokušava da okusi svaku moguću stvar. Kada djeci počnu da izbijaju zubi, to je često neprijatno za njih. Ova faza je praćena bolnim upaljenim desnima, nervoznim ponašanjem i željom za žvakanjem stvari, kao što su igračke, odjeća, ruke itd.

A ovim nagonom za žvakanjem, dolazimo i do straha, opasnosti od gušenja.

Evo nekoliko stvari koje vaše dijete može da proguta ako je bez nadzora i koje korake možete poduzeti da biste izbjegli takve situacije, piše Yumama.rs.

Male igračke

Često možete zateći dijete kako svoje igračke prvo stavlja u usta kada mu ih date da se igra. Male šarene igračke ili sitne dijelove igračaka vaša beba može da proguta ako ih ostavite bez nadzora - posebno kockice, slagalice, perlice, bobice, bockalice, poklopce flomastera, dugmiće, prišivene oči na lutkama, sve lako lomljive dijelove na lutkama, igračkama.

Šta uraditi: Uvjerite se da se male igračke i lako odvojivi dijelovi igračaka koji se mogu progutati ne dajete djeci uzrasta od dvije i manje godina. Pratite i instrukcije proizvođača o uzrastu za koji su igračke namijenjene.

Biljke

Često držimo drže sobne biljke u svojim kućama radi estetike i čistog zraka. Ali postoje neke biljke koje mogu biti opasne za bebe iako su savršene za dekoraciju. Suho lišće ili sjeme takvih biljaka moglo bi da padne na pod i da ih vaša beba proguta. Također, kako beba raste, počinje da hoda, lako može da počne da čupa neko cvijeće, kopa po saksijama, prevrne na sebe teške vaze. Vodite računa šta sve i kako djetetu može da bude dostupno od cvijeća.

Šta da radite: Oslobodite se ili stavite potpuno van domašaja svaku opasnu sobnu biljku koja može biti štetna za vaše dijete.

Sredstva za čišćenje

Sredstva za čišćenje i deterdženti dolaze su često mirisni, šareni i jako primamljivi mališanima. Bebe ih često miješaju sa sokom ili jestivim namirnicama i pokušavaju da ih stave u usta ili prospu po rukama. Sviđa im se i sve što mogu da mažu, prospu po sebi, što pjeni.

Šta da radite: Važno je držati hemijske proizvode van domašaja vašeg djeteta u zaključanim i osiguranim prostorima. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.