VAŽNO

Beba doji na zahtjev, a ne prema satnici

Kako postoje različiti tipovi ljudi, tako se i dojenčad razlikuje po svom karakteru - neke bebe su lijene, a druge hlapljive

Dok dojite budite opušteni i smireni. Ilustracija

"Bebe i mame"

11.2.2019

Već po rođenju beba je spremna dojiti. Istraživanja pokazuju da bi beba sama dopuzala do majčinih grudi ukoliko bi je babice odmah po rođenju spustile na majčin stomak. Bebin instinkt je nepogrešiv. 

Čim je prinesete grudima, ona mehanički otvara usta i traži dojku. Važno je bebu što prije staviti na grudi. Važno je da beba do kraja podoji jednu dojku i tek onda ponudite joj drugu. Nikada je ne treba premještati čas na jednu, čas na drugu stranu, jer tako neće uspjeti doći do masnog i hranljivog mlijeka.

1. Beba treba dojiti na zahtjev, a ne prema satnici - Hranjenje na tri sata zadovoljava samo neke bebe. Ne mora značiti da je tako i s vašim djetetom.

2. Uvijek se udobno smjestite - Nekad beba sisa duže nego običo, pa je ne uznemiravajte nepotrebnim pomjeranjem.

3. Ppripremite za sebe čašu vode - Vrlo je vjerovatno da ožednite.

4. Budite opušteni i smireni - Beba registrira kada ste napeti i vaše raspoloženje prenosi se na nju.

Ako ne teče sve glatko

Kako postoje različiti tipovi ljudi, tako se i dojenčad razlikuje po svom karakteru. Postoje i lijena djeca koja sisaju jako dugo, mame ih moraju lupkati po obrazima, jer se vole odmarati na dojci, pa opet malo dojiti. No, postoje i mali proždrljivci koji u momentu doje hlapljivo.

Učestali plač

Plakanje je jedini način da novorođenče upozori okolinu na neugodu i nezadovoljstvo. Pravilno njegovana, suha, dovoljno utopljena i zdrava beba plače samo kada je gladna. Plače li neposredno nakon što se odvoji od dojke i ne može se umiriti ni produženim sisanjem, dijete je gladno.

Dugotrajni podoji

Ako se dijete ne odvaja spontano od dojke i ako podoji redovno traju duže od pola sata, pogotovo ako je dijete nakon toga opet nezadovoljno, znači da je ostalo gladno.

Učestali podoji

Novorođenče može tražiti dojku i svaki sat ili dva. Kraci razmaci između podoja signali su za uzbunu, znači da dijete ne doji dovoljno mlijeka pri svakom obroku. Dojite li više od deset puta dnevno, dijete može biti gladno.

Stolica i mokrenje

Ako su pelene vlažne manje od pet puta tokom dana, to je pokazatelj gladi. Ako prilikom svakog presvlačenja naiđete na zelenu i sluzavu stolicu, vrlo je vjerovatno da su to "stolice gladi". Povremeni zeleni tračci, kao i povremene zelene stolice i nisu zabrinjavajuće.


Tijelo vam šalje signale

- Bol u dojci za vrijeme dojenja- Osjećaj peckanja i blagog žarenja u dojci uobičajeni su početkom podoja, a kasnije nestaju. Oštra, probadajuća bol prilikom sisanja znak je upozorenja. Bradavice su vrlo osjetljive na bol, a ta osjetljivost krajem trudnoće raste.

- Ranice na bradavicama - Neučinkovitim sisanjem ostećuju se bradavice, čak do krvi.

- Bolne grudi - Dojka je nabrekla, prepuna mlijeka, a koža je topla i napeta.

- Doslo je do zastoja mlijeka - To se dogodi kad dijete dovoljno ne isprazni dojku.

- Upala dojke - Ne riješi li se zastoj mlijeka na vrijeme, moze nastati upala. Znaci upale su crvene pruge na grudima koje se zrakasto šire te "kvrge" ispod zacrvenjene, tople kože.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.