ISHRANA

Ne pravite od stola bojno polje

Čak i mala djeca mogu manipulirati roditeljima, kad je riječ o hrani, pa zato roditelji trebaju oprezno pristupiti problemu odbijanja jela

"Bebe i mame"

18.2.2019

Nije rijetkost da dijete ne želi jesti. Roditelji obično u početku ignoriraju odbijanje hrane, a kasnije postaju sve zabrinutiji. Bez obzira na to koliko je hrana raznovrsna, zdrava i ukusno pripremljena, dijete je ne želi, iako je donedavno uživalo u takvim obrocima.  


Međutim, iako je odbijanje jela frustrirajuće za roditelje, normalno je da dijete ima fazu kada nešto ne želi jesti, pokazujući time da postaje neovisno i spremno na donošenje svojih malih odluka.  


Također, važno je ne pridavati previše važnosti obroku. U protivnom, čak i jako mala djeca, vrlo brzo shvate da je to područje na kojem mogu manipulirati vama i držati stvari pod svojom kontrolom.


Brojna istraživanja pokazala su da roditelji mogu stvari preokrenuti i regulirati apetit. Pokušajte dijete uključiti u pripremanje hrane. Neka vam pomaže dok kuhate, u samoposluzi im pričajte o hrani koju kupujete te pitajte šta bi ono voljelo jesti.


Pazite da dijete ne jede grickalice između obroka. Kada je vrijeme ručku, budite sigurni da je gladno. Ako se zasitilo slatkišima siguno neće pokazati interes za ručak.


Djeci je važna i atmosfera u kojoj se jede. Budite raspoloženi i jedite i vi s njim. A ono što ne želi jesti, privremeno izbacite s jelovnika.


Bez obzira na to koliko dijete odbijalo hranu, neće skapati od gladi i sigurno će pojesti nešto kada osjeti glad. Nikako od stola ne pravite bojno polje, jer dijete koje je napeto i pod stresom sigurno neće jesti.


Važno

Djeca su vrlo dobra u balansiranju svoje ishrane i, sve dok su zdrava, roditelji ne bi trebali biti zabrinuti. Jer, ako dijete raste i napreduje, ono sigurno dobiva nutritijente koji su mu potrebni.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.