VAŽNO

10 pravila zdravog doma

Mala djeca, sa živčanim sistemom koji se još razvija, posebno su osjetljiva na djelovanje otrova

Ne izlažite djecu otrovnim sredstvima za ćišćenje. Ilustracija

"Bebe i mame"

5.2.2019

1. Provjerite ima li u kući boja koje sadrže olovo. Izloženost olovu može kod male djece uzrokovati usporavanje fizičkog i mentalnog razvoja. Prije struganja ili odstranjivanja boje, dajte je analizirati na olovo, ako vam je kuća izgrađena prije 1980.  

2. Zabranite pušenje u kući. Osim što uzrokuje rak, pušenje duhana kod djeteta povećava rizike od respiratornih problema (uključujući astmu) ili infekcija uha. Oni koji žele pušiti neka izađu van. Budući da zrak struji čitavom kućom, nije učinkovito ako samo držite dijete iza vrata zadimljene prostorije.

3. Eliminirajte pesticide iz kuće, vrta i dvorišta. Pesticidi mogu biti važan faktor kod mnogih zdravstvenih problema u vaše djece, od slabljenja živčanog sistema do raka. Pronađite prirodne i blage pesticidne zamjene kako biste se riješili štetočina.

4. Izbjegavajte izlagati dijete isparavanjima boje. Boja se sastoji od mnoštva hemikalija koje bi mogle utjecati na djetetov razvoj. Ako nužno morate bojiti, otvorite prozore i dobro zračite sobu. Ako bojite u dječijoj sobi, zračite je barem mjesec dana prije nego što se dijete vrati u nju.

5. Ako imate bunar ili cisternu, svake godine šaljite vodu na provjeru.

6. Izbjegavajte upotrebu otrovnih sredstava za čišćenje. Udisanje otrovnih sredstava za čišćenje osobito može utjecati na djetetov živčani sistem. Pronađite neotrovne zamjene za kućanske proizvode tipa osvježivača zraka, sredstva za čišćenje tepiha, kupaonica, podova i pećnica.

7. Potpuno ventilirajte i održavajte svu opremu i uređaje na plin, ulje, drvo ili ugljen. Izgaranja nusprodukata može utjecati na respiratorni sistem. Kako biste osigurali da se ti plinovi ne skupljaju u zatvorenom prostoru, uključite ventilaciju svaki put kada kuhate na plinskom štednjaku. Također, kontrolirajte i održavajte cijevi za ventilaciju.

8. Pazite na tragove pesticida u hrani. Najbolja hrana za djecu uvijek je voće i povrće. Ali, oni mogu sadržavati pesticide. Kako bismo izloženost pesticidima sveli na najmanju moguću mjeru, operite i ogulite voće i povrće i razmislite o tome da kupujete samo ono organski uzgojeno, osobito kada je u pitanju hrana koju dijete redovito i obilno konzumira. Pesticidi u hrani mnogo više štete djeci nego odraslima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.