ISHRANA

Brza dječija kuhinja

Navečer imate vremena pa unaprijed pripremite dio ručka: skuhajte rižu ili krompir u kori, pripremite preljev za salatu

Planirajte i sve će ići brže i lakše. Ilustracija

"Bebe i mame"

18.3.2019

Zaposleni ste i nemate mnogo vremena za kuhanje? Ovdje ćete naći nekoliko savjeta za brzu i zdravu dječiju hranu. 

Evo kako ćete uštedjeti na vremenu:

- Svježe voće i povrće treba najčešće oguliti, očistiti, usitniti prije nego što ga počnete kuhati. Sve to možete izbjeći ako koristite duboko zamrznuto povrće. Osim toga, po hranjivosti ono se može uporediti sa svježim. A možete ga kupiti unaprijed i neće se pokvariti.

- Navečer imate vremena pa unaprijed pripremite dio ručka: skuhajte rižu ili krompir u kori, pripremite preljev za salatu, povrće za salatu operite i očistite, ali ga nemojte narezati da se ne izgube vitamini.

- Kad imate vremena, skuhajte dvostruku količinu jela. Jedan dio poslužite odmah, a ostatak možete zamrznuti ili sljedećeg dana podgrijati. Tako možete pripremiti supe. A rižu, krompir i tjesteninu možete unaprijed obariti i kasnije upotrijebiti za pripremu kompletnog jela.

- Obarene namirnice možete i vakumirati. Vakumirana jela ne gube hranjive materije i ostaju svježa 14 dana.

- Vrijeme kuhanje i prženja skratit ćete ako povrće i krompir izrežete na manje komade.

- Uradite onako kako to rade u hotelu: uvečer na stolu ostavite pripremljeno sve što ne mora stajati u frižideru.

- Djetetu koje ide u školu pripremite užinu unaprijed i ostavite je u frižideru.

- S malo planiranja uštedjet ćete mnogo vremena i novca. Napravite sedmični plan kupovine - krompir, rižu, tjesteninu, brašno, duboko zamrznuto povrće i piće kupujte unaprijed, jaja, jogurt i maslac jednom sedmično, a salatu, voće, mlijeko, kruh, meso i ribu svakog dana.

- Kad vam se zaista žuri, možete na sto iznijeti brzo spremljena, a ipak kvalitetna i hranjiva jela. Za dvadesetak minuta možete spremiti kuhani krompir s maslacem i sirom, omlet s paprikama ili mladim lukom uz dodatak, brokule s maslinovim uljem i bijelim lukom.

Dodatni savjet

Djeci su potrebni podsticaj, povjerenje i opuštena atmosfera. Čak i kad vam se žuri, nađite vremena za jelo i u miru ručajte s djecom za lijepo postavljenim stolom.

I još nešto: Djeca vole maštovito ukrašena jela viskastih naziva na šarenim tanjurima. Osim toga, djeci će jelo prijati mnogo bolje ako vam pomažu prilikom njihovog pripremanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.