PRAVILA ODGOJA

Zdrave navike za zdravu porodicu

Roditelji mogu učiniti puno kako bi djeca od rane dobi usvojila zdrave prehrambene navike, naučila se boriti protiv stresa ili stjecala radne navike

Roditelji često previše traže od djece. Ilustracija

"Bebe i mame"

23.4.2019

Djeca uče gledajući roditelje i sve porodične navike ostaju im duboko usađene. Naravno, kako odrastaju, na njih utječu i drugi faktori, pa se ne može reći da će djeca u svemu postupiti kao i njihovi roditelji.  

Bez obzira na druge utjecaje, roditelji ipak mogu učiniti puno kako bi djeca od rane dobi usvojila zdrave prehrambene navike, naučila se boriti protiv stresa ili stjecala radne navike.

1. Nemojte uvijek biti u žurbi - prihvatite ležerniji i učinkovitiji pristup

Na ovakvu konstataciju mnogi će reći kako je lakše reći nego učiniti, jer je stvarnih obaveza puno više nego vremena. To je samo djelimično tačno, jer ako malo pažljivije pogledate oko sebe, vidjet ćete da neki ljudi gotovo uvijek sve stižu, a neki uvijek žure, kasne i na kjraju urade malo.

Da biste usvojili ovu naviku, trebat će učiniti neke promjene, prije svega, načiniti listu prioriteta. Preispitajte šta je vama i porodici zaista važno, što svakako treba učiniti, a šta može čekati, te poraditi na boljoj organizaciji vremena.

2. Umjesto potrage za savršenstvom, usvojite realne i zdrave navike

Roditelji novog doba često previše traže od djece na brojnim područjima, od izgleda do uspjeha. Naravno, najčešće zato jer im žele dobar život, pa često i u namjeri da ih zaštite. Međutim, realnost je da nisu sva djeca najbolja niti mogu takva biti.

Djetetu trebaju izazovi kako bi ostvarilo svoje potencijale, ali mudri roditelji pred dijete postavljaju izazove koji su u skladu s njegovim mogućnostima.

Želja roditelja da dijete postigne "više nego oni, jer će im tako u životu biti lakše i ljepše", znaju biti opterećenje za dijete koje se trudi, ali ne uspijeva ispuniti roditeljska očekivanja.

Važno je da se roditelj na isti način ponaša i prema sebi, jer je djecu teško prevariti: vidi li dijete da roditelj govori jedno, a radi drugo, odnnosno da nikada nije zadovoljan svojim uspjesima i stalno "juri za nedostižnim", roditelj postaje neuvjerljiv, a dijete nesigurno.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.