SAVJETI

Voda je najzdravije piće za mališane

Gubitak vode od samo dva posto dovodi do umora, pada koncentracije, sporijih reakcija i nedostatka snage

Svako treće dijete ne uzima dovoljno tečnosti. Ilustracija

Bebe i mame

28.10.2019

Pravilan unos tečnosti u organizam jako je važan, naročito tokom ljeta, ali istraživanja pokazuju da svako treće dijete ne uzima dovoljno tečnosti.    

Voda je organizmu neophodna kako bi pravilno funkcionirao, pa stručnjaci tvrde da dijete koje ide u vrtić treba popiti minimum 800 mililitara tečnosti, školska djeca barem litar dnevno, kako bi se spriječio nedostatak tečnosti ili dehidracija.

Roditelji su, međutim, često u nedoumici da li djeca trebaju piti samo vodu, da li se u količinu neophodne tečnosti raučnaju i zaslađeni sokovi, limunada i sirupi, kao i kako postupati kada mališani neće da piju vodu i insistiraju na sokovima.

Stručnjaci su saglasni da je najbolje da dijete pije vodu, ali ni sokovi nisu loše rješenje, naročito oni prirodni, cijeđeni i bez šećera. Gubitak vode od samo dva posto može dovesti do umora, pada koncentracije, sporijih reakcija i nedostatka snage, dok gubitak vode od tri posto dovodi do glavobolja, zatvora i drugih zdravstvenih tegoba.

Zbog toga je važno mališanima stalno nuditi nešto za piće, jer u igri često zaborave da su žedni, naročito oni najmlađi. Voda je, dakle, idelno piće da se utoli žeđ i da se organizmu osigura dovoljna količina tečnosti.

Jako je važno da od prvih dana dijete navikavate da pije vodu, jer što je starije sve teže će mijenjati navike. Ali, ako dijete neće piti, pokušajte sa sokovima koje ćete razblaživati s vodom u razmjeri 1:1 ili biljnim čajevima.

Prirodni voćni sokovi bez dodatka šećera sadrže mnogo minerala i vitamina, ali je voćni šećer bogat kalorijama, pa ga treba izbjegavati, naročito ako je dijete gojaznije.

Limunada, također, nije dobar izbor, jer je puna šećera, kao ni mlijeko, koje je zdravo kao prehrambena namirnica, ali ne i kao tečnost kojom se utoljava žeđ.

Također, djeci ne treba davati gazirana pića, ledeni čaj, pića koja sadrže vještačke zaslađivače, energetske napitke, pića s dodacima emulgatora, vještačkih boja i aroma. Takvi sokovi, ipak, ne trebaju biti potpuno zabranjeni djeci, jer će im onda biti i mnogo primamljiviji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.