OPREZ

Riječi vršnjaka bole više od batina

Emocionalno zlostavljanje je teško dokazivo, to je zlostavljanje od kojeg nema fizičkih tragova i od kojeg se ponekada mnogo teže oporaviti nego od fizičkih povreda

Što je zlostavljanje dugotrajnije, vjerovatnost dugoročnih posljedica je veća. Ilustracija

Bebe i mame

24.1.2020

Emocionalno nasilje manifestira se kroz nadijevanje pogrdnih imena, vrijeđanje, omalovažavanje, okrutne kritike, sramoćenje, ogovaranje, isključivanje iz društva... 

Emocionalno zlostavljanje je teško dokazivo, to je zlostavljanje od kojeg nema fizičkih tragova i od kojeg se ponekada mnogo teže oporaviti nego od fizičkih povreda. Zlostavljanje koje, nažalost, u našem društvu malo ko shvata ozbiljno.

Emocionalno nasilje manifestira se kroz nadijevanje pogrdnih imena, vrijeđanje, omalovažavanje, okrutne kritike, sramoćenje, ogovaranje, isključivanje iz društva... Pokazalo se da posebno djevojčice češće primjenjuju nedirektivna, profinjena, društvena sredstva kako bi uznemirivale druge djevojčice.

Najčešća ponašanja ovakvog tipa su isključivanje iz istog kruga prijateljica, manipuliranje prijateljskim odnosima, širenje zlobnih glasina, ogovaranje, laganje itd. Riječi mogu biti mnogo snažnije od udaraca, one su brze i bezbolne za nasilnika, a mogu biti izuzetno štetne za žrtvu. I, što je najgore od svega, žrtva ih može iznova i iznova proživljavati i gledati ukoliko postoji pisani trag.

Ako se verbalno nasilje dopušta ili ignorira, a žrtva ne zaštićuje, ono postaje normalno, zbog čega se žrtva dehumanizira. Također, kada dijete postane svakodnevni predmet izrugivanja, ono je često isključeno iz zajedničkih aktivnosti.

I samo isključivanje djeteta iz odnosa je nasilje. Nasilje kroz odnose je najteže otkriti s pozicije promatrača, a sastoji se od sistemskog smanjivanja djetetovog samopoštovanja kroz ignoriranje, izolaciju, isključivanje ili izbjegavanje. Izostanak ikakve pažnje vjerovatno je nešto najbolnije s čim se dijete može suočiti.

Što je zlostavljanje dugotrajnije, vjerovatnost dugoročnih posljedica je veća. Kroz prizmu istraživanja, posljedice zlostavljanja su slijedeće:

- 20 posto žrtava izostaje iz škole da bi izbjegle maltretiranje

- 29 posto ima problema s koncentracijom

- 22 posto osjeća simptome fizičke bolesti

- 20 posto ima problema sa spavanjem

- Određeni postotak žrtava pokuša ili počini samoubistvo


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.