SVJETSKA SEDMICA DOJENJA

Dojenje je jedinstvena mjera očuvanja zdravlja djece

Cilj je osnažiti žene da doje, ukazujući na važnost i benefite dojenja, a ovogodišnja kampanja se provodi pod sloganom “Podržimo dojenje za zdraviju planetu”

Ima odbrambenu funkciju protiv zaraznih i hroničnih nezaraznih bolesti. Ilustracija

Avaz.ba

2.10.2020

Svake godine, u prvoj sedmici oktobra, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH nizom aktivnosti obilježava Svjetsku sedmicu dojenja. I ove godine, cilj je osnažiti žene da doje, ukazujući na važnost i benefite dojenja, a ovogodišnja kampanja se provodi pod sloganom “Podržimo dojenje za zdraviju planetu”.

Informirati ljude o povezanosti dojenja i okoliša i klimatskih promjena jedan je od glavnih ciljeva ovogodišnje sedmice dojenja, jer se dojenjem ne stvara otpad, ne zahtijeva zagrijevanje vode kao dojenačka formula niti zahtijeva dodatne proizvodne lance koji imaju negativan utjecaj na okoliš te doprinose klimatskim promjenama.

Zbog epidemiološke situacije izazvane novim koronavirusom, aktivnosti povodom Svjetske sedmice dojenja su ograničene, te je Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u saradnji sa Udruženjem za unapređenje dojenja- IBFAN, Zavodom za javno zdravstvo KS i Udruženjem specijalista javnozdravstvenih disciplina FBiH pripremio promotivne plakate Svjetske alijanse za potporu dojenju (World Brestfeeding Aliance- WABA) posvećene ovogodišnjej temi. Plakati se distribuiraju svim akterima koji mogu imati značajnu ulogu u promoviranju dojenja.


Dojenje je jedno od najboljih ulaganja za spas i kvalitetniji život dojenčadi. Ilustracija

- Dojenje je jedinstvena mjera očuvanja zdravlja djece od najranije dobi budući da potiče tjelesni, emocionalni, osjetilni i kognitivni razvoj djeteta, a ima i odbrambenu funkciju protiv zaraznih i hroničnih nezaraznih bolesti, te doprinosi bržem oporavku dojenčeta nakon bolesti. Također, dojenje ima pozitivan učinak i na zdravlje majke, smanjujući rizik razvoja raka dojke i jajnika, ne opterećuje dodatno finansije, a sigurno je za okoliš – navode iz Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, dojenje bi trebalo započeti unutar prvog sata od djetetovog rođenja i isključivo dojenje nastaviti do navršenog šestog mjeseca, što znači da dijete ne bi trebalo konzumirati drugu tekućinu ili krutu hranu, čak ni vodu, uz izuzetak oralne otopine za rehidraciju ili kapi /sirupa sa vitaminima, mineralima ili lijekovima.

Dojenje je jedno od najboljih ulaganja za spas i kvalitetniji život dojenčadi ali i za poboljšanje zdravstvenog, socijalnog i ekonomskog razvoja pojedinaca, pa i cjelokupnog stanovništva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.