KORISNO

Otkriveno šta može biti okidač za mucanje kod djece

Jačina varira od blažih pa sve do teških oblika mucanja, koji ometaju čovjekovo svakodnevno funkcioniranje

Mucanje najčešće započinje u djetinjstvu. Ilustracija

Z. K.

26.11.2020

Mucanje se u dječijoj dobi može pojaviti u periodu intenzivnog razvoja govora, odnosno u dobi između druge i treće godine djetetovog života.

Životna dob

U toj fazi, dijete želi mnogo toga reći, ali još nije spremno za spretnu motoričku izvedbu riječi ili rečenica koje želi izgovoriti. Tokom govorno-jezičkog razvoja već od najranije dobi kod neke djece možemo primijetiti da ne govore glatko. Mucanje najčešće započinje u djetinjstvu, ali se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Kako bismo uopće razumjeli šta je to mucanje, moramo prvo znati kakav je to govor za koji možemo reći da teče glatko, odnosno da je tečan. 

Tečan govor je onaj govor u kojem usklađeni pokreti govornih organa oblikuju pravilan ritam, visinu, naglasak i melodiju riječi ili rečenice. Tako mucanje definiramo kao sindrom brojnih obilježja na govornom, jezičkom, psihološkom, tjelesnom i socijalnom području. Jačina varira od blažih pa sve do teških oblika mucanja, koji ometaju čovjekovo svakodnevno funkcioniranje.

Intenzivni razvoj

Mucanje se u dječijoj dobi može pojaviti u periodu intenzivnog razvoja govora, odnosno u dobi između druge i treće godine djetetovog života. U toj fazi, dijete želi mnogo toga reći, ali još nije spremno za spretnu motoričku izvedbu riječi ili rečenica koje želi izgovoriti. Tako često možemo čuti kako dijete zastajkuje u govoru, kako ponavlja dijelove govora, oklijeva, ubacuje razne poštapalice, produžuje glasove.

Različiti uzroci

Veoma je bitno znati postoji li neko u porodici ko muca. Ilustracija

Logoped je taj koji će procijeniti hoće li to dijete zaista mucati jednog dana ili je to samo prolazna faza normalnog govornog razvoja. Uzroci mucanja su različiti i različito utječu na svakoga od nas. Veoma je bitno znati postoji li neko u porodici ko muca, je li odrasla osoba ili dijete koje muca imalo neki stresni događaj u svom životu. 


Složen problem

Kod kuće ne skrećite djetetu pažnju na njegov govor. Ilustracija

Mucanje je složen problem na kojem se mora raditi na više nivoa te su potrebni strpljenje i upornost najviše onih kojih se moraju suočiti, upoznati, ali i prihvatiti samog sebe kao osobu koja muca.  

Kod kuće ne skrećite djetetu pažnju na njegov govor, osigurajte djetetu mirnu atmosferu, igrajte se s njim, pokušajte što manje svojim izrazom lica pokazati da nešto nije uredu, upoznajte okolinu s djetetovim problemom. Neki terapijski postupci se upravo i temelje samo na radu s roditeljima, jer su oni ključni faktor u govorno-jezičkom i, općenito, cjelokupnom razvoju djeteta. 

Oni su ti koji će mu osigurati uvjete u kojima će se osjećati sigurno. Ukoliko primijetite da dijete ne govori tečno ili da pokazuje neke znakove mucanja, trebate se što prije obratiti stručnjaku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.