SAVJETI

Pomozite djetetu da savlada strah od odvajanja

Ovaj strah najjači je kod mlađe djece

Jako je važno da svaki put djetetu kažete gdje idete. Ilustracija

Z. K.

7.1.2021

Kako ćete savladati strah djeteta da će biti ostavljeno i izbjeći dramu pri izlasku iz kuće ili odlasku na posao. "Mama, ne ostavljaj me!", većini roditelja poznata je ova molećiva rečenica koja iskazuje dječiji strah da će biti zauvijek ostavljeno i da više nikada neće doći po njega.

To je strah koji se javlja zbog osjećanja bespomoćnosti i zavisnosti od odraslih, s jedne strane, i zbog nerazvijene orijentacije u vremenu, s druge. Ovaj strah najjači je kod mlađe djece. Za njegovo prevladavanje mogu vam pomoći određene preporuke:

1. Ne ostavljajte dijete potpuno samo ni na minut, jer njemu i taj jedan minut izgleda kao vječnost, jer malo dijete zna samo za sadašnjost. Prošlost i budućnost još su nepostojeće u dječijoj glavici.


Kada dijete ostavljate, nastojte da vaše prvo odsustvo bude veoma kratko. Ilustracija

2. Nikada se nemojte iskradati iz kuće u želji da dijete ne primjeti vaš odlazak. Na taj način ono će, pošto ste ga jednom iznevjerili, uvijek strahovati da ćete pobjeći od njega i neće imati povjerenja u vas, čak i kada mu kažete da nećete nikuda ići.

3. Jako je važno da svaki put djetetu kažete gdje idete, ko će na njega paziti, zašto ne može i ono da ide i kada ćete se vratiti. Na taj način oslobađate ga straha da će biti ostavljeno i da će vas zauvijek izgubiti.

4. Osim toga, gradite povjerenje djeteta prema vama kao roditelju, jer ćete ga naučiti da ono što kažete to i uradite.

5. Kada dijete ostavljate, nastojte da vaše prvo odsustvo bude veoma kratko, na primjer pet minuta, sljedeće neka bude deset, pa petnaest, potom nešto duže.

Na taj način dijete stiče povjerenje u vas da ćete se vratiti kao što ste i obećali. Ukoliko vaša prva odvojenost od njega bude veoma duga, to će za dijete biti pravi šok.

Kada na duže vrijeme ostavljate dijete, nemojte da pravite dramu od rastanka. Zagrlite ga i poljubite i to je sve. Što duže budete stajali s djetetom, otežat ćete mu muke. Svako dijete je na rastanku s roditeljima, bez obzira na to da li plače ili ne, uznemireno, jer napušta sigurnost i ulazi u situaciju koja mu nije poznata. Što duže traje rastanak, sve više raste uznemirenost.


Svako dijete je na rastanku s roditeljima, bez obzira na to da li plače ili ne, uznemireno. Ilustracija

6. Čak i kada se dosljedno držite navedenih preporuka, može se desiti da dijete i dalje ispoljava intenzivan strah pri vašem odlasku. Razlog takvom ponašanju može biti odnos između djeteta i osobe kojoj ste ga povjerili. Čak i kad je u pitanju vaša rođena majka koja jako voli svog unuka i brine o njemu, ne mora da znači da upravo ona ne podstiče strah u djetetu.

Mnogi odrasli, kada ne znaju kako da izađu na kraj sa neposlušnom djecom, pribjegavaju zastrašivanju poput: "Ako budeš tako bezobrazan, mama se nikad neće vratiti", "Nastaviš li to da radiš, ostaviću te samu u kući i neće biti nikog ko će te čuvati".

Međutim, najveći je problem saznati za ovakve reakcije odraslih pošto se oni najčešće trude da sakriju slabost vlastitog autoriteta u odnosu na dijete.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.