NJEGA

Manje krema, više nježnosti

Zdrava dječija koža štiti se sama

Mnogo nježnosti. Beingtheparent.com

Z. K.

28.3.2024

Losioni, kreme, ulja, uljne maramice, masti za rane i ogrebotine, sredstva za zaštitu od sunca, puderi, sapuni, losioni za kupanje - kozmetička industrija odnedavno je otkrila sve slasti tržišta za djecu pa sada možete birati između gomile proizvoda koji su, ako vjerujete reklamama, "najbolji za vaše dijete".

Razna sredstva

A najbolja za vaše dijete je uzdržanost: Stara poslovica "Manje je više" odnosi se i na njegu beba.

Naravo da su higijena i njega tijela vrlo važni kad su u pitanju bebe i mala djeca. Ali, za razliku od ranijih vremena, danas je rijetkost da odgovorni roditelji ne vode brigu o čistoći. Čak je sve češće slučaj da razna sredstva, hemijske materije ili čak štetne tvari u odjeći ili namještaju uzrokuju probleme - od običnog osipa do alergija ili astme.

Zato, prije nego što odlučite koje ćete primijeniti proizvode za njegu ili koje pelene, odnosno šta ćete kupovati od bebinih potrepština ili odjeće, raspitajte se dobro kakvi su i od čega su. Posebno se dobro informirajte o materijalima koji bi mogli biti neprijatni ili škodljivi.

I još nešto, ostanite kod jednog odabranog proizvoda, ako ga vaša beba dobro podnosi. Nikada nemojte na bebi testirati razne uzorke koji se nude u trgovini, ili uz specijalizirane časopise.

Kakva je njega stvarno potrebna novorođenčetu? Svako novorođenče od samog početka je posebna ličnost koja ima svoje vlastite potrebe. I kao što postoje odrasli kojima je uvijek hladno, kao i oni koji usred zime idu samo u košulji, takav je slučaj i sa mališanima.

Ako dobro osmotrite svoje dijete, vremenom ćete vidjeti koja mu vrsta njege odgovara. Dakle, kad je riječ o njezi djeteta, na vama je da ne vjerujete reklamama već da obratite pažnju na potrebe svoga djeteta.

Dodiri mnogo znače djetetu

Samo su dvije stvari kojih vašem djetetu nikada nije dosta - to su nježnost i milovanje. Dodiri mnogo znače djetetu i vrlo su važni za njegov razvitak. Koža je važan osjetilni organ. Upravo mališani spoznaju i osjećaju svijet oko sebe uglavnom putem kože. U ovom slučaju, dakle, put do srca ne vodi samo preko želuca nego i preko kože.

Narednih godina provodit ćete mnogo vremena sa svojim djetetom presvlačeći ga, kupajući i oblačeći - iskoristite to vrijeme za brbljanje, priču, milovanje i igru. To vole čak i novorođenčad.

Slobodno zgrabite svoje maleno čak i ako vam se, naročito očevima, ono čini tako maleno, nježno i lomljivo. Ono je još prilikom poroda izdržalo toliki pritisak, a tokom trudnoće naviklo je da bude gotovo sasvim zatvoreno. Nježno, puno ljubavi ali istovremeno jasno i čvrsto milovanje vašem patuljku ulijeva sigurnost.

Vrlo je važno da prilikom svakog pokreta djeteta dobro zaštitite njegovu glavicu. Njegovi vratni mišići su slabi i neuvježbani za držanje dosta teške glave.

Što se kože tiče: Od prvog dana ona stvara kiseli zaštitni omotač. On služi kao štit od stranih klica. Zato je ne treba stalno prati i ometati vještačkim kremama i uljima. Osim toga, bebe zaista nisu prljave, osim što se ponekad znoje ili bljucnu poslije jela.

Preporuke za kupanje

Svakodnevno kupanje po pravilu nije neophodno a može čak biti i štetno. Dva do tri puta sedmično - pet do maksimalno deset minuta - sasvim je dovoljno. Suzdržite se od upotrebe dodataka za kupanje ili šampona, oni isušuju kožu. I za pranje kose dovoljna je samo topla voda.

Ako se novorođenče treba kupati svakodnevno, u vodu za kupanje dodajte koju kapljicu bademovog ulja.

 I mama, i tata

Uostalom: Njega djeteta je područje u kojem od početka i otac i majka imaju iste šanse. Oboje tek moraju steći sigurnost u ophođenje s djetetom. Dakle, niti majka ima osnova za sumnju u očevu sposobnost, niti za oca važi izgovor da je "prirodno" da majke bolje njeguju djecu. Od pomoći su im samo međusobno povjerenje i zajednička vježba.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.