TRUDNOĆA I POROD

Kako se razvija beba u majčinom stomaku

"Bebe i mame"

14.5.2018

U prvim danima jajašce se hrani iz vlastitih rezervi, ali čim se usadi u maternicu, ono isisava hranu iz majčine krvi. Umnožavajući se, ćelije oplođenog jajašceta grupiraju se u pojedine vrste, iz kojih nastaju podloge za formiranje organa i dijelova tijela.

Razvoj bebe

Svaka vrsta ćelija ima svoju ulogu u razvoju bebe. Iz ćelija u unutrašnjosti jajašca stvara se sam zametak, odnosno beba, a taj zametak vezan je s površinom jajačca.

U prvim danima oplođeno jajašce ima oblik kupine, ali u daljem razvoju ono dobiva sve određeniji oblik. Na kraju prvog mjeseca oplođeno jajašce je veličine golubijeg jajeta, koje se jednim dijelom priljubilo na zid maternice.

Na onom dijelu gdje se oplođeno jaje usadilo u maternicu stvara se gust splet krvnih sudova koje nazivamo posteljica.

Na strani okrenutoj zametku posteljica je prevučena tankim kožicama, koje obavijaju zametak u šupljini ispunjenoj tečnošću. Te kožice su ovoji ploda, a tečnost koja se zajedno s plodom nalazi u njima zove se plodova voda.

Kroz krvne sudove u pupčanoj vrpci zametak putem posteljice iz majčine krvi dobiva hranu i ostale sastojke potrebne za razvoj i odvodi natrag u majčinu krv sve što mu je nepotrebno.

Dijelovi tijela

Krajem trećeg mjeseca trudnoće fetus ima razvijene sve dijelove tijela. Kako trudnoća odmiče, plod sve više dobiva oblik i osobine djeteta. Oko polovine trudnoće majka osjeća pokrete djeteta.

Tada se obično kaže da je dijete oživjelo. Međutim, plod je živ od začeća, jer se inače ne bi mogao razvijati i rasti. Prve pokrete majka osjeća kada kosti i mišići ploda ojačaju.

Krajem sedmog mjeseca trudnoće plod je već razvijen da se, ako se rodi prije vremena, može održati u životu. Obično je dugačak 40 centimetara i težak do 1 600 grama, počela mu je rasti kosa, a i nokti.

Na kraju osmog mjeseca trudnoće plod je dugačak oko 45 centimetara, a težak 2 200 do 2 500 grama. Sada je već sposobniji za život, ali mu je još potrebna specijalna njega.

Pogrešno je mišljenje da su djeca rođena od osam mjeseci manje sposobna za život nego djeca rođena od sedam mjeseci.

Spremno za život

Na kraju devetog mjeseca trudnoće dijete je već sasvim sposobno za život, odnosno zrelo je. Obično je dugačko od 48 do 52 centimetra i teško od 3.000 do 3.500 grama. Kosa mu je porasla, nokti su prerasli vrhove prstiju, a kosti na glavi čvrste.

Koža je ružičasta, udovi obli; kod dječaka spolne žlijezde su u mošnicama, a kod djevojčica velike usne prekrivaju male.

Prenesena trudnoća

Događa se da se dijete u majci razvija duže od devet mjeseci: takva djeca obično su jako razvijena, dugačka 55 do 60 centimetara, a teška do 5 000 grama. U takvim slučajevima porođaj je obično otežan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.