PROHTJEVI

Sladoled sa senfom za buduću mamu

Iznenadni zahtjevi za čudnom hranom zapravo imaju svoj biološki razlog

Na listi želja nađu se i neobične kombinacije. Ilustracija

"Bebe i mame"

2.1.2019

Žena u drugom stanju koja usred noći poželi krastavce ili neku egzotičnu hranu česta je tema viceva o trudnicama. Ipak, koliko god ova slika izgledala preuveličana, novi rezultati nutricionističkih istraživanja pokazuju da ne mora biti riječ samo o šali.  

Istraživanja su pokazala da su neke od žena ispoljile krajnje ekstravagantne želje kada je hrana u pitanju. Na listi tih želja nalaze se i patike za fiskulturu, ali i izgorjele šibice. Spisak neobičnih zahtjeva zaista je dug, pa izdvajamo one "najslađe" poput sladoleda sa senfom ili čokolade pomiješane s prelivom za salatu.

Nutricionisti smatraju da ove neobične potrebe, iako na prvi pogled neobjašnjive, zapravo imaju svoj biološki razlog. Navode da tijelo putem svojih unutrašnjih mehanizama samo sebi šalje poruke o tome šta mu nedostaje te da upravo odatle potječu iznenadni zahtjevi za hranom.

Kada su u pitanju avangardni zahtjevi poput patika ili šibica, objašnjenje

glasi da žene nesvjesno biraju hranu koja ih asocira na "sretne stvari", prvenstveno mirisom, kao i da hormoni u kombinaciji s promjenama raspoloženja dodatno utječu na ovakve "nutricionističke izlete".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.