OD PRVOG DANA

Odgajanje je umjetnost, a ne nauka

Preporuke i savjeti kojima svi obasipaju mladu majku nose sa sobom i mnogo dobrih želja. No, da li baš svi imaju smisla?

Slijedite svoj instinkt. Ilustracija

"Bebe i mame"

3.2.2019

Mlade majke često su zatrpane savjetima o odgoju djece. Rodbina im preporučuje da ne slijede majčinski instinkt, da ne treba skakati na svaki bebin plač, već da djecu od prvog dana treba učiti redu. Imaju li baš sve te preporuke smisla?  

1. Kad beba zaplače, nemojte je odmah uzimati u ruke, ostavite je da se malo  isplače! Razmislite je li ova preporuke u redu? I slijedite svoj instinkt. 

2. Bebi treba tačan raspored dojenja i spavanja! Kad bi beba jela, spavala i igrala se prema rasporedu, sve biste imali pod kontrolom. Ali, šta je s bebinim potrebama? Zamislite kako izgleda svakog mjeseca udebljati se više od pola kilograma, narasti više od dva centimetra, naučiti pomjeriti se s jednoga mjesta na drugo i podnijeti nicanje zuba... Zato vjerujte bebi kada vam pokazuje da je usamljena, umorna, gladna ili željna da je uzmete k sebi.

3. Ako dozvolite bebi da spava u vašem krevetu, nećete je moći riješiti te navike! Mit je da dijete ne može mijenjati navike, jer se svaki čovjek može adaptirati na različite situacije. Vi odredite šta je najbolje za vas i bebu i provedite to.

4. Beba mora plakati, ne trzajte se na svaki plač! Bebe ne moraju plakati. Plač je način da skrenu pažnju odraslih ili zatraže pomoć. To je posljednji signal da nešto nije u redu i da im trebaju roditelji.

5. Ne nosajte bebu, stavite je u krevetić, inače ćete je razmazit! Ovo nemojte poslušati. Novorođenčetu je potreban dodir. Držanje u naručju i šetnja po stanu, daju im mogućnost da vide i nauče nešto novo. Uostalom, nemoguće je razmaziti dijete mlađe od 12 mjesec.

A, za kraj - preporuka. Ne morate provesti sve što su stručnjaci napisali o odgoju djeteta. Ne postoji formula za roditeljstvo. Odgajanje djeteta je umjetnost, a ne nauk. Čitajući literaturu, naići ćete na ideje koje vam se dopadaju i one koje vam ne zvuče dobro. Oslonite se na svoj instinkt i odaberite ono što vam se čini dobrim.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.