ITEKAKO VAŽNO

Ovo petominutno pravilo potiče djecu na iskrenu komunikaciju

Njeno petominutno pravilo uključuje pet minuta u danu kada se morate posvetiti djetetu i omogućiti mu da s vama mirno porazgovara o svemu

Mendi Gras objašnjava petominutno pravilo. TikTok

M. Z.

22.8.2023

Kad prvi put uhvatite dijete u laži, vjerovatno ćete biti zatečeni i šokirani, čak i zabrinuti. Dobra vijest je da mama Mendi Gras (Mandy Grass) ima alat koji pomaže u poticanju mirne, otvorene i iskrene komunikacije između djece i roditelja.

Njeno petominutno pravilo uključuje pet minuta u danu kada se morate posvetiti djetetu i omogućiti mu da s vama mirno porazgovara o svemu što mu je na umu.

- Obično je pet minuta dovoljno za priznanje svih nedjela - rekla je na TikToku.

Gras pojašnjava da je tokom odrastanja, ako je trebala razgovarati sa svojim roditeljima bez osuđivanja ili straha, mogla od njih tražiti pet minuta.

@thefamilybehaviorist The five minute rule has been a game changer for my parenting. The premise is that my kids can ask for 5 minutes at any time for anything and it guarantees a calm discussion. This doesn’t mean there won’t be a consequence! I used this often as a child any my kids are already utilizing it. #behavior #behaviorchange #fiveminutes #5minutes #honesty #parents #parenting #parentingtips ♬ original sound - Mandy Grass

- U tih pet minuta bi me samo slušali, ne bi bilo vikanja i vrištanja - prisjetila se.

Kako funkcionira pravilo pet minuta?

Gras ističe da petominutno pravilo ne smije biti besplatna propusnica za sve nepodopštine koje djeca učine.

- Iako je petominutni razgovor miran, ne znači da nema posljedice. Ako dijete ukrade mobitel i to vam prizna tokom petominutnog razgovora, logično je da će ga morati vratiti, bez obzira na to što vi na njega nećete vikati - pojasnila je.

Gras potiče roditelje da uvježbaju koncept i potaknu djecu da koriste tih pet minuta. Smatra da je to odličan način za izgradnju povjerenja i zdravu komunikaciju, piše Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.