ZNACI PAŽNJE

Pet rečenica koje svako dijete voli i želi čuti od svojih roditelja

Roditelji im trebaju s vremena na vrijeme reći da im ide odlično te da su ponosni na njihova postignuća i trud

Škola i dodatne aktivnosti mogu stvarati pritisak na djecu. Instagram

D. R.

4.1.2024

Djeca se često osjećaju preopterećeno školom i dodatnim aktivnostima. Kako bi obnovili njihov duh i samopouzdanje, roditelji im svakako moraju govoriti stvari poput "Ponosan sam na tebe", "Vidim trud koji ulažeš" i slične pozitivne afirmacije. To im može pomoći da razviju osjećaj vlastite vrijednosti. Ovo su neke od afirmacija koje svako dijete želi čuti.

"Ponosan sam na tebe"

Škola i dodatne aktivnosti mogu stvarati pritisak na djecu. Roditelji im trebaju s vremena na vrijeme reći da im ide odlično te da su ponosni na njihova postignuća i trud.

"Vjerujem ti"

Pozitivne afirmacije poput "Vjerujem ti" mogu uvelike doprinijeti tome da se djeca osjećaju sigurnije i samopouzdanije. Takve male geste pomažu poboljšati samopoštovanje djece. To uvelike doprinosi oblikovanju njihovog pozitivnog stava o sebi.

"Super ti ide"

Djeca se ponekad mogu osjećati kao da se ne trude dovoljno. Zbog toga, roditelji moraju podići njihovo samopouzdanje. Važno je da priznamo njihov trud koji svakodnevno ulažu u različite stvari.

"Vjerujem u tebe i tvoje sposobnosti"

Sva su djeca različita, a istina je i da ne može svako od njih biti izvrsno u učenju, sportu i izvannastavnim aktivnostima. Stoga, trebamo cijeniti njihov trud i ojačati njihovo povjerenje u svoje sposobnosti.

"Mamiš mi osmijeh na lice"

Sva djeca zaslužuju osjećati se posebno, a to im možemo pokazati tako da im kažemo da su razlog našeg osmijeha, piše Times Now.

Djecu treba ohrabrivati ovim pozitivnim afirmacijama kako bi izgradila samopouzdanje i osjećaj vrijednosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.