ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Evo u koje se doba dana rađa najviše beba

Inducirani porođaji, koji čine više od petine ukupnog broja porođaja, vjerovatniji su oko ponoći utorkom i subotom

Istraživanje pokazalo u koje doba dana se rađa najviše beba. Fena

D. R.

6.1.2024

Studija objavljena u časopisu "Plos one" analizirala je više od pet miliona poroda između 2004. i 2015. godine te je otkriveno da se 28.5 posto beba rađa između 9 i 16:50 sati radnim danom, dok se 71.5 posto porođaja dogodilo vikendom ili praznicima između 17 i 8:59 sati.

Unaprijed dogovoreni porođaji carskim rezom činili su 9.2 posto porođaja i većinom su se događali radnim danima između 9 i 11:59. 

Inducirani porođaji, koji čine više od petine ukupnog broja porođaja, vjerovatniji su oko ponoći utorkom i subotom, kao i u danima koji prethode državnim praznicima. Najmanje porođaja zabilježeno je za vrijeme praznika, piše Index.hr.

- Moje dugogodišnje iskustvo pokazalo je da se porođaji bez intervencija najvjerovatnije događaju noću ili u ranim jutarnjim satima. To je možda dio našeg evolucijskog nasljeđa. Naši su preci živjeli u grupama koje su bile aktivne tokom dana, a noću su odmarali. Dakle, noćni porođaji su majci i novorođenčetu vjerojatno pružali određenu zaštitu - rekao je glavni autor studije dr. Piter Martin.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.