ODGOJ DJECE

Jedina stvar koju najbolji roditelji rade baš svakog dana

Prema novoj studiji, ne radi se kvantitetu kada je u pitanju vrijeme provedeno sa djecom, već o kvalitetu

Odgoj djece. Instagram

D. R.

12.1.2024

Društvo nameće da roditelji osjećaju da bi trebalo da žele da provedu svaki slobodan trenutak sa svojom djecom.

Kažemo im: „Neće još dugo imati te godine“ i molimo ih da iskoriste svaku priliku da budu sa svojim mališanima.

Ali prema novoj studiji, ne radi se kvantitetu kada je u pitanju vrijeme provedeno sa djecom, već o kvalitetu. Najbolji roditelji se svakog dana trude da sa djetetom provedu bar pet minuta kvalitetnog vremena.

- Kada su majke pod stresom zbog balansiranja posla i pokušaja da nađu vrijeme za djecu, one možda loše utiču na svoje mališane - kaže za Washington Post koautor Kei Nomaguči, sociolog sa Univerziteta Bouling Grin.

Kvalitetno vrijeme

Stvari poput čitanja djetetu, zajedničkog obroka, razgovora sa djetetom i zajedničkog druženja imaju pozitivnije efekte na mališane.

- U idealnom svijetu, ova studija bi ublažila krivicu roditelja zbog količine vremena koju provode sa djecom - kaže Melisa Milki, sociolog sa Univerziteta u Torontu i jedan od autora izvještaja.

Umjesto toga, pokazala je šta je važno za djecu.

Dakle, ako je kvalitetno vrijeme ono koje se računa, koliko kvalitetnog vremena je dovoljno? Nažalost, studija nije našla odgovor na to.

- Ne znam za bogatu literaturu koja govori o tome da li postoji prava mjera količine vremena za provedenog sa djecom - rekao je Metju Bil, dječji i adolescentni psihijatar u Medicinskom centru Univerziteta Džordžtaun.

Podrška mentalnom zdravlju

Ne samo da je važan kvalitet vremena provedenog sa djecom, već su važni i prihodi i obrazovanje majke, posebno kada je u pitanju budući uspjeh djeteta.

- Ako želimo da razmišljamo o široj slici i pitamo se kako bismo podržali djecu, naša studija sugeriše kroz društvene resurse koji pomažu roditeljima u pogledu podrške njihovom mentalnom zdravlju i socio-ekonomskom statusu - rekao je Milki i dodao „Vrijeme koliko smo bili toliko fokusirani na njih ne znači mnogo“.

Dakle, ako imate posebno zahtjevan posao, nemojte zamjerati sebi što radite dosta tokom dana i noći. Samo dajte sve od sebe da kada ste pored svog djeteta da to zajedničko vrijeme najbolje iskoristite što možete, čak i ako je to samo pet minuta, piše YourTango.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.