SAVJETI

Prehrana djece: Zimi više voća i povrća

U svježem ili zamrznutom stanju, sve su namirnice dostupne bez obzira na sezonu

Važnost ishrane. The Scramble

Z. K.

10.2.2024

Jasno je da se ljetne i zimske prehrambene navike razlikuju, ali ne toliko kao što se misli, kao i ne toliko kada su u pitanju djeca. Ali, navike se razlikuju s obzirom na stepen aktivnosti, odnosno na kalorijsku potrošnju.

U zimskim mjesecima djeca su više u kući, pa je njihova energetska potrošnja znatno manja nego ljeti.

Dostupne namirnice

Oni koji očekuju da se unos namirnica mijenja ili da se mijenja način njihove pripreme varaju se jer se, naprimjer, odresci mogu jesti cijele godine, a u supermarketima može se nabaviti čak i kukuruz u klipu.

U svježem ili zamrznutom stanju, sve su namirnice dostupne bez obzira na sezonu. Količina kolača i drugih poslastica u svakodnevnoj prehrani djece zimi ostaje ista, jedino više nema (ili ima manje) sladoleda.

Tzv. snack foods, a posebno čips i prženi krompirići, jednako su dostupni i ljeti i zimi, iako je pitanje treba li to djeci uopće davati. Zbog slabijeg kretanja i kalorijski pojačane hrane mnoga djeca zimi mogu povećati kilažu.

Mnogi roditelji zabrinuti zbog toga jer djeca ljeti jedu malo povrća i voća sada nastoje to nadoknaditi boljom ponudom i kulinarskom pripremom. Pritom se, naravno, domišljaju kako voće i povrće začiniti atraktivnom ponudom (posebno rezanje, priprema voćnih krema, povrtne juhe tipa minestrone, sok od paradajza i slično).

Jedna od vrlo zgodnih metoda je uključiti djecu u izbor i nabavku namirnica na pijaci. Dolaskom kući dobro je i dječake i curice bilo na koji (posredan ili neposredan) način uključiti u pripremu namirnica, čak uz cijenu da se nešto od jela i pokvari.

Povrće se može učiniti atraktivnijim ako se pohuje, dodaje parmezan ili koji drugi sir, oblikuje na neobičan način i slično. Piletina se može približiti djeci ako im dopustimo da je sami rasijeku, uklone kosti, a potom i stave peći.

Treba mnogo mašte da bi se dijete privoljelo pojesti špinat. Ako se poslužuje, naprimjer, s jajetom na klasičan način, ništa od toga, ali ako se podijeli na nekoliko malih dijelova koji će biti ukrašeni pečenim bjelanjkom, onda ima šansi da obrok bude pojeden.

Priča kako je špinat "zdrav" djeci ništa ne znači, pa je potrebno izmisliti neku drugu priču koja im je mnogo bliža.

Dodaci prehrani - da ili ne?

Mnogi roditelji misle da je zimsko vrijeme idealno razdoblje u kojem djeca trebaju početi uzimati vitamine kao dodatak prehrani kako bi bili pripremljeni za rano proljeće kada zalihe bivaju iscrpljene.

Jasno je da dječijem organizmu nije potrebno nikakvo pretjerivanje u smislu hiperdoziranja. Djeca koja jedu slabije trebaju dobiti neki multivitamin i kapsulu omega-3 masnih kiselina, ali to je sve što bi im trebalo davati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.