UPOZORENJA

Mladi nisu svjesni opasnosti online svijeta: Zaštitite djecu na internetu

Mnogo djece u virtuelnom svijetu svakodnevno je izloženo nasilju, porukama neprimjerenog sadržaja i sličnim internetskim prijetnjama

16 posto djece susrelo se s prijetnjama. Facebook

Z. K.

14.2.2024

Jedno od osnovnih prava djeteta je pravo na zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja, pravo da odrasta sigurno i voljeno. Međutim, sve je više rizika s kojima se djeca i mladi susreću u online svijetu. Socijalni život djece i mladih u sve većoj mjeri odvija se putem društvenih mreža.

Bitno pitanje

Sigurnost djece na internetu vrlo je bitno pitanje za svakog roditelja. Odrastanje današnjih generacija praktično je nezamislivo bez virtuelnog svijeta, no upravo tu vrebaju opasnosti. Mnogo djece u virtuelnom svijetu svakodnevno je izloženo nasilju, porukama neprimjerenog sadržaja i sličnim internetskim prijetnjama.

U dobi od 11. do 18. godine svako drugo dijete izloženo je uvredljivim komentarima i porukama na internetu, a 16 posto djece susrelo se s prijetnjama. Nasilje na internetu prisutno je od 0 do 24 sata, za razliku od nasilja licem u lice.

Zabraniti djeci pristup tehnologiji nije od velike pomoći. Međutim, važno je od najranije dobi stvarati odgovorne stavove o korištenju. Roditelji djeci ograničavaju vrijeme koje provode na internetu, ali ne pričaju o tome šta se događa i šta djeca gledaju.

Iza roditeljevih leđa osam posto djece priznalo je kako je otišlo na susret s osobama koje su prvi put upoznali na društvenim mrežama, a čak svako treće dijete u dobi od 11. do 18. godine prihvata strance za prijatelje na društvenim mrežama. 

Privatne informacije

Roditelji u većini slučajeva nisu ni svjesni šta sve djeca rade online, pa je nužno podići nivo svijesti o sigurnosti djece na internetu. Mnoga djeca otkrivaju privatne informacije i šalju neprimjerene fotografije jer nisu svjesna mogućih posljedica.

Iako ne možemo djecu držati pod staklenim zvonom i spriječiti ih da vrijeme provode na internetu, možemo ih zaštititi kroz obrazovanje. Potrebno je da roditelji aktivno učestvuju u razgovoru, budu uz malu djecu dok su na internetu te je na uređajima potrebno prilagoditi sigurnosne postavke, kako bi se djeca mogla bezbrižno i na pametan način koristiti internetom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.