BROJNI RAZLOZI RODITELJA

Preporuke pedijatara: Kada treba djeci probušiti uši?

Ono što je važno uzeti u obzir prilikom promišljanja kada djetetu probušiti uši je njegova zrelost

Paziti na povrede uha. Pixabay

Dž. R.

21.3.2024

Mnoge mame odlučuju da bebi probuše uši kada su stare tek nekoliko meseci. Neke to rade jer im se dopada da beba nosi naušnice, neke smatraju da je bolje da se bebe ne sjećaju bušenja ušiju, a neke jer žele da izbjegnu pitanje da li je dječak ili djevojčica.

Higijena ušiju

Koji god da je razlog za bušenje ušiju, uglavnom svaka mama ima i dilemu kada je OK da dijete nosi naušnice. Američka akademija za pedijatriju je dala preporuke kada je u pitanju bušenje ušiju djeci.

Ono što je važno uzeti u obzir prilikom promišljanja kada djetetu probušiti uši je njegova zrelost. Prema mišljenju Američke akademije za pedijatriju, najbolje je sačekati da dijete dovoljno poraste da samo može da brine o higijeni ušiju, odnosno da samo čisti rupicu za naušnicu.

Iako bušenje ušiju generalno nije opasno, postoji mali rizik od komplikacija. Zato, ako se malom djetetu probuše uši, roditelji moraju da vode računa da se higijena pravilno održava, ali uvijek postoji rizik da će tako malo dijete dodirivati tek probušenu rupu prljavim rukama, ali i da će tokom igre zakačiti i potencijalno povrijediti uho.

Moguće komplikacije

Komplikacije su rijetke, ali postoji rizik. Neke od mogućih komplikacija su krvarenje, hematom, infekcija, pojava apscesa (gnojenje) ili alergijske reakcije.

Pedijatri savjetuju roditeljima da dobro paze gdje će odvesti bebu na bušenje ušiju, kako bi sve bilo sterilno i čisto, profesionalno obavljeno. Također, savjet je da se djetetu uho buši iglom, a ne pištoljem za bušenje.

Nakon bušenja ušiju, potrebno je voditi računa o higijeni i čistiti uho dok rupica ne zaraste. Također, treba izbjegavati često dodirivanje ušiju, kako bi se smanjio rizik od infekcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.