INICIJATIVE

Lovci na trofeje plaćaju za ubijanje lavova u zarobljeništvu

Pozvao britansku vladu da slijedi primjer SAD i Holandije te zabrani uvoz barbarskih trofeja tajno krijumčare lovci

Takozvani lovci plaćaju hiljade funti da ubiju lava iz blizine

Avaz.ba

2.5.2019

Bivši britanski zastupnik konzervativne stranke i poduzetnik lord Majk Aškroft (Michael Ashcroft) pozvao je britansku vladu da slijedi primjer SAD i Holandije te zabrani uvoz barbarskih trofeja lavova koje tajno krijumčare lovci. 

Svoj poziv Aškroft je uputio nakon što je proveo jednogodišnje istraživanje o uzgoju lavova u Južnoj Africi. 

Tvrdi da je u istraživanju koje je nazvao "Operacija Simba" otkrio kako se lavove tovi hranom s ciljem da ih se koristi u "medicinske svrhe" ili kao nakit na istoku, odnosno da bi lovci na njima zarađivali novac.


Lord Aškroft: Uputio inicijativu

Otkrio je i kako bogati lovci na trofeje, od kojih su neki i iz Velike Britanije, plaćaju hiljade funti da ubiju životinje koje se drže zatvorene. I to često ubijaju s male udaljenosti da bi se onda mogli fotografirati s njima i uzeti njihovu grivu kao nagradu.

Aškroft je pratio jednu osobu iz Velike Britanije kojoj je platio 3.000 funti za ubijanje lava imenom Simba. Simba, koji je trebao biti pušten da ga lord može ubiti kasnije, spašen je i pušten u divljinu.

Aškroft je pokazao i pismenu prepisku koju je vodio s tim Britancem. Dao mu je i savjet kako prokrijumčariti mrtvu životinju u Veliku Britaniju. Prema uputama tog Britanca, griva zaklanog lava najlakše se neopaženo unosi u zemlju tako da se stavi u truplo jelena jer je tako carinicima gotovo nemoguće da je otkriju.

 Kosti koriste za lijek

Tokom svog boravka na farmi lavova otkrio je da su u dva dana ubijena 54 lava u samo jednoj klaonici, i to za to da bi se njihove kosti mogle poslati kompanijama koje ih koriste za "tradicionalnu" azijsku medicinu. Opisao je i stravične scene iz klaonice - mrtve lavove koji oguljene kože leže na podu, gomile iznutrica i kostiju razbacane po prostorijama.

 KRIŽANJE lavova s tigrovima postalo je način da se dobije veća i impozantnija vrsta životinje za lovce na trofeje 

 20.000 lavova je ostalo u divljini  

200.000  živjelo u divljini prije sto godina  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.