ZAVOD "PAZARIĆ"

Delić: Ima slučajeva gdje se zapošljavaju kompletne porodice istih prezimena

Ministar za rad i socijalnu politiku FBiH Adnan Delić iznio je zabrinjavajuće informacije

Adnan Delić. Vlada FBiH

D. R.

17.8.2023

Snimak nasilja nad jednim od štićenika Zavoda "Pazarić" koji je objavljen jučer izazvao je brojne reakcije i osude javnosti.

Ministar za rad i socijalnu politiku FBiH Adnan Delić iznio je  zabrinjavajuće informacije, između ostalih, da su zapošljavane kompletne porodice, te da je u Zavodu politolog davao nalaze defektologa.

Najavio je i da će Zavod u Pazariću dobiti u toku dana dopis u kojem Ministarstvo zahtjeva striktnu odgovornost koja podrazumijeva otkaz i krivičnu odgovornost osobe koja na snimku udara štićenika. Također, krivičnu prijavu i krivičnu odgovornost su podnijeli federalnom i kantonalnom tužilaštvu, FMUP-u, Upravi policije, MUP-u KS i kantonalnoj Upravi policije, u kojoj zahtijevaju da ove naležne institucije ispitaju malteretiranje štičenika i nastajanje snimka. Zahtijeva se i odgovornost svih uključenih u ovakav gnusan događaj.

Informacije o videonazdoru

- To podrazumijeva odgovornost mene kao resornog ministra, direktora Zavoda, šefica i svih uključenih u ovaj predmet - rekao je Delić.

Jutros su tražili i informaciju o stanju videonadzora ustanove u Pazariću i drugih ustanova socijalne zaštite.

- Želimo da sve ustanove, od svih pet, socijalne zaštite, budu pod nadzorom 24 sata, kako bismo prevenirali ovakve i slične slučaje - naveo je Delić, dodajući da su tražili i da im pošalju sve aktivnosti koje su preduzeli u svrhu preveniranja ovakvih događaja

Zapošljavanje kompletne porodice

Iznio je i da imaju informacije da u Zavodu ima slučajeva gdje se zapošljavaju kompletne porodice istih prezimena.

- To su ljudi koji nemaju nikakvu struku da se bave ovim poslovima. Politolog je davao nalaze defektologa, i slično, što je neprihvaljivo, a što ćemo riješiti donošenjem standarda - kazao je Delić.

Između ostalog, upućena je i zvanična inicijativa Federalnom ministarstvu pravde da se osnuje Inspektorat socijalne zaštite, pri Federalnoj upravi za inspekcije poslove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.