INTERVJU

Anis Krivić: Neće biti nadoknade časova, nastava će se odvijati onlajn

Ministar pojasnio kako će se odvijati onlajn nastava u osnovnim i srednjim školama

Piše: A. Aljimi/Avaz.ba

12.3.2020

Gost Avaz TV-a bio je Anis Krivić, ministar za obrazovanje nauku i mlade u Vladi Kantona Sarajevo, koji je odgovorio na niz pitanja našem novinaru. Krivić je pojasnio kako je obrazovni sistem reagirao na obustavu nastave u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo zbog pandemije virusa korona te na koji način će se odvijati onlajn nastava da bi se izbjegla nadoknada izgubljenih časova.

 

Škole dijelom opremljene

- Nastavni proces će se odvijati na režimu onlajn nastave. To je nešto što naše škole već sporovode. To je drugačiji tip nastave, i osnovne škole su dijelom opremljene i u punoj pripravnosti su da to realiziraju. Mnogi od njih su odranije krenuli s tim projektom. Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade oformilo je tri tima za podršku realizaciji procesa onlajn nastave. Zadatak tih timova koji su već oformljeni i rade već na tome da pruže podršku realizaciji onlajn nastave osnovnim i srednjim školama. Srednjim školama ne treba pretjerano velika pomoć s obzirom da su oni već u potpunosti spremni i u punim kapacitetima da mogu realizirati onlajn nastavu – pojasnio je Krivić.

On je potcrtao da ne se neće prekidati nastavno naučni proces i djeca neće biti oštećena u tom smislu.


Krivić: Spremni za onlajn nastavu. S. Mujić

Timovi za podršku

- Istina je da je kvalitet u nastavno naučnom procesu slabijeg kvaliteta ali to je totalno drugi tip nastave, jer kabinetsku nastavu je jako teško nadomjestiti. Do sada se radila onlajn nastava i eksperimentisalo se s tim i ranije smo imali timove za realizaciju ali sad je to prilika da se suočimo s problemima s kojma ranije nismo iskrsnuće sigurno problemi. Zbog toga imamo timove za podršku koji će takve probleme rješavati na licu mjesta. U konstantnoj smo komunikaciji s direktorima osnovnih i srednji škola također i sa studentskim centrima kao i sa svim privatnim školama. Način realizacije onlajn nastave će ići po standardnim procedurama. Izrađena su upustva i smjernice koje su upućene školama još u januaru. Po pitanju sadržaja koji se šalju u ovom trenutku se vrši analiza po školama. Učenici će pratiti kompletnu nastavu na isti način kako se to radi i u školi u skladu s rasporedom časova. Što se tiče sadržaja radi se o identičnoj nastavi kao u školi– rekao je Krivić.



Krivić: Probleme rješavati na licu mjesta. S. Mujić

Bio prosvjetni inspektor

Krivić je bio i prosvjetni inspektor te je kroz obavljanje tog posla spoznao brojne manjkavosti obrazovnog sistema koje će u ovom mandatu nastojati ispraviti.

Pitali smo ga i šta misli o TV reklami koju je snimio prije nego je postao ministar, a Krivić je kazao da uopće nema problem sa reakcijom pojedinih medija na njegov video.

Na kraju razgovora osvrnuo se na stanje u sarajevskom univerzitetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.