HALLOWEEN

Sablasno: Noć vještica smo dočekali na zaboravljenom groblju

Crne mačke nezaobilazne su zato što se vjerovalo da su one reinkarnirana bića s mogućnošću predviđanja budućnosti, a u srednjem vijeku vjerovalo se da se i vještice mogu pretvoriti u crne mačke

Piše: E. T.

31.10.2020

Noć vještica ili Halloween na engleskom jeste noć uoči Dana mrtvih, koji se proslavlja svake godine 31. oktobra, najviše u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, a odgovara katoličkom prazniku Svih svetih. 

Reporteri "Avaza" su večeras bili na jednom zaboravljenom groblju. Bilo je sablasno. Zabačenim putem do groblja, na cesti se ukazala i mačka. Nije bila crna i vjerovatno je tražila plijen "za večeru". 

Kako je bilo, pogledajte u videoprilogu. 

Inače, Kelti su taj datum smatrali krajem ljeta i krajem godine, a prvog novembra počinjalo je zimsko doba. Tada su dani bivali kraći, postajalo je sve hladnije i noći su bile duže. Vjerovali su tada da se te noći vraćaju duhovi i onih koji su umrli tokom godine, kako bi zaposjeli nečije tijelo. 


Zato su oblačili strašne maske, zagrtali se ogrtačima i pravili buku, tjerajući duhove. Zbog toga je i nastao običaj da se u današnje vrijeme većina kostimizira u strašne likove koji nisu nimalo naivni ako imate slabo srce.

Simboli tog običaja i te noći su izrezbarene tikve, svijeće, vještice, crne mačke, zastrašujuće maske, šišmiši, sove i druge noćne životinje. No, odakle tikva u toj svetkovini? Došla je iz irske legende, koja kaže da je davnih dana pijanac Jack nasamario samoga vraga i natjerao ga da se popne na drvo, a onda na drvo urezao krst, pa se vrag nije mogao spustiti. Tako je Jack Fenjer postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova živih i mrtvih.

Vještice su vjerovale da je noć 31. oktobra vrijeme kad je veo koji razdvaja svijet mrtvih od svijeta živih najtanji, kada duhovi umrlih dolaze i hodaju po zemlji. 

Crne mačke nezaobilazne su zato što se vjerovalo da su one reinkarnirana bića s mogućnošću predviđanja budućnosti, a u srednjem vijeku vjerovalo se da se i vještice mogu pretvoriti u crne mačke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.