SARAJEVO

Radončić: Cikotić je bio dovoljno drzak da moje procjene nazove seksi i fensi pristupom

U martu kada sam to tražio da smo počeli sa deportacijom ilegalnih migranata mi danas ne bismo imali situaciju kakvu imamo u Unsko-sanskom kantonu, kazao je Radončić

Piše: F. Mustafić

31.12.2020

Fahrudin Radončić na novogodišnjoj konferenciji za novinare govorio je o teškoj godini koja je iza nas, političkim turbulencijama, optužnicama, aferama koje su uzdrmale bh. društvo.

- Danas prisustvujemo situaciji da je ekonomska kriza na vrhuncu. Mislim na entitetske vlade i na Vijeće ministara da nisu adekvatne i da se ne brinu o realnom sektoru, zapošljavanja nema i ima previše otkaza. Za razliku od drugih evropskih zemalja Bosna i Hercegovina nije našla način da adekvatno odgovori krizi. Imamo pravi haos sa migrantskom krizom - kazao je između ostalog lider SBB-a Radončić.



Migranti nisu samo bošnjačka odgovornost

Upozorio je na velike probleme izazvane migrantskom krizom.

- Moram reći da sam, kada sam podnosio ostavku, dosadašnji način, a on se nažalost i nastavio, gdje se nije tretirao kao sigurnosno pitanje i nisu se vukli adekvatni potezi. Hronološki, masovni dolazak ilegalnih migranata počeo je s Vladom u kojoj je bio SDS i nadležni ministar gospodin Mektić. Nije stvar da ta Vlada nije našla adekvatan odgovor da se kriza sprečava i preventira, nego je upravo ta vlada u kojoj je bila SDA zajedno sa Mektićem, ponavljam i SDS-om etablirala nedopustivu praksu da pitanja ilegalnih migracija bude isključivo svedeno na bošnjačku odgovornost.

U martu kada sam to tražio da smo počeli sa deportacijom ilegalnih migranata mi danas ne bismo imali situaciju kakvu imamo u Unsko-sanskom kantonu, ne bismo imali taj ping-pong sa tim nesretnim ljudima. I, opet sve se završava na odgovornosti Bošnjaka i bošnjačke politike što je nedopustivo - naglasio je Radončić.


Zaposliti 1.400 graničnih policajaca

Istakao je da je Cikotić bio dovoljno drzak da njegove procjene nazove seksi i fensi pristupom.

- A danas vidimo šta znači seksi i fensi pristup koji on provodi kada su migranti u pitanju. I, stoga očekujem da podhitno Vijeće ministara i on kao ministar sigurnosti i bošnjačka politika zajedno sa SNSD-om i HDZ-om, mislim i na SDA, se vrati na program zapošljavanja 1.400 graničnih policajaca, nastavka akcije koju sam proveo da općine ili naše institucije same iznađu dio svojih budžetskih rezervi i ulože novac tamo i da počnemo sa legalnim deportacijama kako bismo obeshrabrili dolazak budućih migranata - istakao je Radončić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.