AVAZ NA LICU MJESTA

Sramotno / Je li ovo novi slučaj "Nadin Smajlović": Na KCUS-u nema mjesta za teško bolesnog dječaka

Jutros su iz Banje Luke faksom poslali sve nalaze, međutim, to na pedijatriji niko ne uzima u obzir, rekla je Muhić

Piše: L. Memčić - A. Saračević

28.9.2021

Benjamin Semanić, dječak iz Cazina sa porodicom od jutros uzaludno čeka prijem na odjel Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kako bi bio hospitaliziran, saznaje portal "Avaza". 

On od rođenja boluje od cistične fibroze pluća, a sada mu se stanje dodatno pogoršalo. U Banjoj Luci mu je dijagnosticirana i tuberkuloza pluća.

Reporteri "Avaza" su razgovarali s porodicom dječaka ispred KCUS-a. 

Almedina Semanić, majka dječaka Benjamina (13) kaže da su oni jutros oko 7 sati stigli sanitetom na KCUS, a on je hitno trebao biti primljen na odjel. Roditelji su se iznenadili kada su im tražili da rade dodatne testove, iako su iz Banja Luke svi nalazi poslani.

- Testove smo odradili oko 9 sati. U pola pet tek su bili gotovi. Tada su nam rekli da nema sobe za njega, te da je odjel pun. Zatim nam je rečeno da odemo negdje i nađemo smještaj, te da dođemo sutra ako bi neko od djece otišao kući možemo biti primljeni - rekla je majka Almedina.

Prema riječima razočarane majke, niko nije pitao gdje će porodica boraviti do sutra niti da li je dijete bilo u mogućnosti da primi terapiju.

- Mi smo cijeli dan tu. Gdje da uključim inhalator - pita se Semanić.

Naime, cistična fibroza je rijetka, hronična i neizlječiva bolest koja napada skoro sve organe. Upale pluća slabe organizam, pacijenti su pothranjeni, a sve to uzrokuje i slabiju snabdjevenost mozga kisikom te gubitak koncentracije i pamćenja.

Mjesečna terapija za dječaka košta oko 6.500 KM.



Elvira Muhić, predsjednica Udruženja za cističnu fibrozu BiH. AVAZ

 Kako kaže Elvira Muhić, predsjednica Udruženja za cističnu fibrozu BiH, iz Banje Luke su obavijestili Sarajevo o ovoj situaciji.

- Jutros su iz Banje Luke faksom poslali sve nalaze, međutim, to na pedijatriji niko ne uzima u obzir - rekla je ona.

Podsjetimo, javnost u BiH je uznemirio slučaj djevojčice Nadin Smajlović iz Sarajeva, koju su ljekari s KCUS-a odbili liječiti i na taj način doveli u pitanje njen život. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.