AVAZ NA LICU MJESTA

Nelson i Podžić sletjeli novim helikopterima u bazu u Rajlovcu

Primopredaja četiri helikoptera opšte namjene Bell Huey

Piše: Alisa Čengić

10.12.2021

Intoniranjem himni Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, počela je svečana primopredaja četiri helikoptera opšte namjene Bell Huey II Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u kasarni "Rajlovac".


Na svečanoj ceremoniji primopredaje planirano je obraćanje članova Predsjedništva BiH, ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generala-pukovnika Senada Mašovića, najavljeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

- Novi helikopteri će stvoriti nove operativne sposobnosti. Nabavkom novih helikoptera povećava se naš kapacitet. Ovi helikopteri zadovoljavaju sve uvjete koje treba da ispunjava helikopter Oružanih snaga BiH. Kada govorimo o procesu pomlađivanja pilota, bit će smjena generacija koja se već dešava. Učvrstit ćemo našu poziciju. Današnja isporuka je početak procesa koji će podmladiti helikoptersku flotu. Želim naglasiti dosadašnji doprinos vlade SAD. Danas OS BiH mogu još bolje doprinijeti svojoj misiji - rekao je Mašović. 

Kako javlja reporterka "Avaza" s lica mjesta, jednim od helikoptera su u Rajlovac sletjeli ambasador Nelson i ministar Podžić. 

Sifet Podžić je ovom prilikom rekao da ceremonija predstavlja okončanje jednog od najvećih projekata. 

- Ovo je još jedan iskorak ka daljoj NATO misiji. Paket sveobuhvatnog pristupa je i dostupnosti materijalima što će nam pomoći u obnovi helikoptera. Zahvaljujući tehničkom unapređenju ovi helikopteri krstarit će bh. nebom noseći veće terete uz niže troškove. Korist neće imati samo OS BiH nego i svi građani gdje god se to od nas bude trazilo - rekao je Podžić.

Na svečanost su stigli i Šefik Džaferović te Željko Komšić, članovi Predsjedništva BiH. 

Ambasador Nelson stigao u Rajlovac. A. Čengić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.