"AVAZ" NA KORIDORU 5C

Foto + video / Kako je postavljati asfalt od 140 stepeni na + 40: Pakleno!

Naravno, radnike niko ne tjera bičevima, sve je u skladu s normama ISO standarda, kazao nam je Botić

20.7.2023

Koliko puta ste, vozeći se u udobnim automobilima, sve s klimom i bočicom vode, dok je termometar pokazivao 35 i više stepeni, prolazili pored gradilišta na kojem radnici postavljaju asfalt?

- Mora da je pakleno - reći će svako normalan.

Miris asfalta

Teško da postoji riječ kojom bi se opisao taj napor pri izloženosti visokoj temperaturi. Reporter "Dnevnog avaza" jučer je posjetio gradilište Koridora 5C u Nemili kod Zenice.

Na ovom gradilištu je glavni izvođač turska kompanija HGG sa sjedištem u Ankari. Samim tim, i većina radnika dolazi iz Turske.

Dok se sa Seadom Botićem, inžinjerom zaštite na radu, približavamo gradilištu, u zraku se osjeti miris svježeg asfalta. Asfaltiraju kružni tok. Pritisak rokova, pritisak mještana Nemile, pritisak poslodavca, sve se to sručilo na pleća radnika – asfaltirati kružni tok, bez obzira nas sve.

- Naravno, radnike niko ne tjera bičevima, sve je u skladu s normama ISO standarda. U ovoj turskoj kompaniji sve je riješeno na način da se, kada su ekstremne vrućine, radnici smjenjuju nakon dva ili tri sata. Dolazi nova ekipa - objašnjava nam Botić.

Botić: Sve prema standardima. E. Trako

Bez obzira, i dva sata zahtijevaju veliki napor. Mašine, kamioni su iole podnošljivo radno mjesto, jer su kabine klimatizirane.

- Najteže je ovim radnicima što su nadomak mašine koja dovozi vreo asfalt. Tu je najviša temperatura - kaže Botić za "Avaz".

U Nemili je u bivšoj vojnoj kasarni napravljeno utočište za radnike. Tu se hrane, spavaju, odmaraju i odatle kreću na težak posao.

- Sve je uređeno po standardima - govore.

Radnici iz Turske ne kukaju bez obzira ne visoke temperature i toplotni val koji je ovih dana pogodio Evropu.

Nasmijana lica

- Mašala – palac gore i nasmijana lica.

Ko imalo zna o građevini, poznato mu je da se asfalt i ne može postavljati po niskim temperaturama.

- Takav je to posao, mora ispunjavati uvjete. Ako je temperatura asfalta niža od 130 stepeni, on se vraća na dogrijavanje. Jer ne može takav proći i kvalitet radova je upitan - objašnjavaju nam inžinjeri u radničkom kampu u Nemili.

O dionici

* Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru 5C, dionica Nemila – Vranduk, potpisan je 28. februara 2022. godine.

* Izvođač radova je HGG Insaat Anonim Sirketi (Turska).

* Nadzor nad izvođenjem radova vrši “Adel Al-Obaid Engineering Consultants and Ipsa Institut” d.o.o.

* Izgradnja dionice se finansira sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Kuvajtskim fondom za Arapski ekonomski razvoj (KFAED).

* Rok izgradnje je 24 mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.