SELEKTOR KOŠARKAŠA

Foto + video / Adis Bećiragić za "Avaz": Želimo na Olimpijske igre, drago mi je zbog Muse i Nurkića, vratio se i Atić

Pripreme izuzetno idu dobro, igrači su došli baš onako kako smo se dogovorili, spremni fizički i mentalno za ovaj dio koji je ovdje planiran, rekao je

Selektor Adis Bećiragić. N. Šaljić

28.7.2023

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je prvi dio priprema na Vlašiću gdje su igrači imali izuzetne uslove.

Prava oaza mira omogućila je selektoru Adisu Bećiragiću i njegovom stručnom štabu da dobro pripremi igrače za predstojeće izazove u vidu pretkvalifikacija za Olimpijske igre 2024. u Parizu.

Posjetili smo Vlašić, te razgovarali sa selektorom Adisom Bećiragićem koji je izdvojio vrijeme nakon treninga. Za početak je pozdravio sve one koji vole Bosnu i Hercegovinu i reprezentaciju.

Savršeni uslovi

- Pripreme izuzetno idu dobro, igrači su došli baš onako kako smo se dogovorili – spremni fizički i mentalno za ovaj dio koji je ovdje planiran. I zahvalio bih im se. Ovdje su savršeni uslovi, mi smo se ovdje u hotelu „Sunce“ navikli i zadovoljni smo – započeo je razgovor Bećiragić za „Dnevni avaz“.

Prije razgovora za naš medij, selektor Bećiragić je saznao da su se pojavili problemi oko pripremne utakmice sa Obalom Slonovače. Postoji mogućnost da se meč otkaže, tako da bi „Zmajevi“ na kraju imali samo jednu provjeru, onu protiv Srbije u Beogradu. Bećiragić je istakao kako je u planu bilo da odigraju protiv tri reprezentacije, ali da su se stvari zakomplikovale iako su četiri mjeseca unaprijed planirali sve.

- Čovjek neke stvari stvarno ne može da kontroliše. Bilo je problema oko protivničkih igrača. Ovo nam kvari planove, ali nadam se da će se riješiti. Opet, čovjek mora biti spreman. Kao mačka, da se dočeka na noge – naglasio je Bećiragić.

Musa i Nurkić

Džanan Musa je planiran za prijateljske utakmice, ako se bude igralo protiv Obale Slonovače, te onu protiv Srbije, dok će se Jusuf Nurkić kasnije priključiti.

- Nama je drago. Nekako je bio prazan prostor što se tiče Jusufa Nurkića. On je prošle godine došao, odradio izuzetno dobro. I ovaj put ima veliku želju da bude dio ovog tima i da odemo na Olimpijske igre.

Svi imamo ogromnu želju, vrijedno radimo i Olimpijske igre su nam cilj. Zadovoljni smo i zbog dobre atmosfere, zahvaljujući starijim igračima počevši od kapitena Halilovića. Dobro primaju nove i pomažu im – istakao je Bećiragić.

Na ovom okupljanju prvi put sa reprezentacijom je i Luka Garza koji se izuzetno dobro uklopio u ekipu, jako dobro trenira, što je naglasio i selektor Bećiragić. Reprezentacija je jače za Edina Atića koji se vratio u naš državni tim. Bio je period kada nije nosio državni dres...

- To si dobro rekao. Uvijek nešto kažu bilo je nešto, pa pomirili ste se... Nismo se mi ni svađali da bi se mirili. Bio je različit pristup shvatanja o obavezama reprezentacije. On je napravio korak bliže našem shvatanju i mi smo objeručke prihvatili. On je dobar momak. Nije bitno ko je bio u pravu, bitno je da smo na istoj stranici – rekao je Bećiragić o Atiću i zahvalio se kapitenu Haliloviću koji je bio spona između Edina i Saveza.

Veliki fan Tife

O grupi u pretkvalifikacijama istakao je da je Poljska favorit. S Mađarima možemo igrati, dok je Portugal tu ipak autsajder na papiru, međutim Bećiragić je naveo kako su opasni na šutu, naročito ako uđu u ritam.

Na Vlašiću smo zatekli sjajnu atmosferu, a košarkaši su zapjevali i Tifinu „Grbavicu“. Pitali smo Bećiragića je li on „krivac“ za takvo nešto, jer je veliki navijač Željezničara.

- Jesam Željovac, ali ako sam bilo čega fan, onda sam fan Tife. Kada sam došao u reprezentaciju, naša himna je „Svejedno je“, Tifina pjesma. Uvijek na zagrijavanju kada čujete, da znate da sam ja to ubacio u ekipu da se Tifa sluša – poručio je Adis Bećiragić za „Dnevni avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.