POTVRDIO SVOJ ODLAZAK

Eskobar: Laž je da sam bio plaćenik, pogrešno je tumačiti da je Moskva uzrok problema na Balkanu

Rješavanjem problema zatvaramo prostor Rusiji da vrši utjecaj u regionu

Eskobar: Negirao primanje ikakvog novca. AP

E. Ć.

8.5.2024

Odlazeći zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Escobar) obratio se danas javnosti.

U brifingu za novinare komentarisao je i posjetu predsjednika Kine Sija Đinpinga (Xi Jinping) u Beogradu, navodeći da to povećava tenzije na relaciji Srbija - Zapad.

Podizanje tenzija

Rekao je da je "nezdravo" podizati tenzije između Srbije i zapadne zajednice i pozvao partnere "da budu oprezni u vezi sa kineskom agendom u Evropi".

- SAD su kazale da je bombardovanje kineske ambasade bilo greška. Izvinili smo se, vjerujem da smo platili odštetu porodicama. Mislim da je trenutak koji je odabran za posjetu nesretan, ali namjeran - izjavio je Eskobar.

Govoreći o odnosu Srbije i Rusije, on je naveo da bi bilo pogrešno tumačiti to kako je Moskva uzrok problema na Balkanu.

- Rusija koristi probleme na Balkanu, ali oni postoje već 25 godina. Rješavanjem problema zatvaramo prostor Rusiji da vrši utjecaj u regionu - izjavio je Eskobar.

Potom je istakao protivljenje današnjem stavu kosovskog premijera Albina Kurtija da osnivanje Zajednice općina sa srpskom većinom (ZSO) na Kosovu i ulazak Kosova u Vijeće Evrope treba da budu odvojeni procesi.

Dijalog Beograda i Prištine

Vezano za prošlogodišnji dogovor Kurtija i Vučića o primjeni Sproazuma o putu ka normalizaciji odnosa rekao je da su svi dogovoreni elementi bili odmah primjenjivi, ali da nijedna od strana nije ispunila dogovoreno. Odnosno, Kosovo nije započelo proces formiranja ZSO, a Srbija nije prestala blokirati ulazak Kosova u međunarodne organizacije.

- Dijalog Beograda i Prištine mora da bude nastavljen, jer bez tog procesa ne bi bilo ni mehanizma za rješavanje kriza i bio bi stopiran evropski put obje strane. Normalizacija odnosa Srbije i Kosova ostaje prioritet State Departmenta - poručio je Eskobar.

Naglasio je kako ovog mjeseca napušta svoje funkcije jer mu je istekao mandat, negirajući navode pojedinih medija da je smijenjen zbog primanja novca od Vlade Srbije.

Dodao je da mu je dvogodišnji mandat istekao prije godinu dana, ali da je tražio da ostane na funkciji jer se nadao da će do kraja ove godine biti više napretka u primjeni Ohridskog sporazuma - da će Srbija ispuniti ono što se od nje očekuje, a Kosovo formirati ZSO.

Naročito je istakao kako će put ka Evropskoj uniji biti nastavljen na cijelom zapadnom Balkanu. Naveo je kako su se tri zemlje - Albanija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija posebno angažovale u procesu eurointegracija, objavljeno je na sajtu State Departmenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.