"AVAZ" NA LICU MJESTA

Video / Počeo bh. Oktoberfest: 500 štandova, muzika, šatori, ražnjevi i za svakog po nešto

U ulici dugoj 1500 metara postavljeno 500 štandova različite robe

H. Čalić

12.10.2023

U Puračiću kod Lukavca danas je počeo trodnevni vašar. Najstariji vašar u Puračiću veže se za 1861.godinu, a po posjećenosti i svemu onome što nudi, prozvan je bh. "Oktober fest".

- Imam 77 godina, a na vašar dolazim 60 godina. Ovdje sam upoznao curu i oženio se -  kaže nam jedan od posjetilaca i napominje da će dolaziti dok ga noge nose. 

Da bi se probili u glavno " žarište" među nekoliko desetina hiljada ljudi, trebala su nam puna dva sata, gurajući se rame uz rame. Sa svih strana ori se pjesma. Niko nikoga ne čuje, a opet sve funkcionira. Muzika uz koju se u nekoliko velikih šatora igra kolo, pomiješana je sa mirisom stotina ražnjeva janjećeg pečenja koje po kilogramu košta 40-45 maraka.

Na mjestu zabavnih igara je sve od ringišpila do vozića. U 500 štandova prodaje se, kupuje se, cjenka se, a halva "ide ko halva". Ko halve kupio nije, kao na vašaru da bio nije. Oko vašara u prečniku od tri kilometra, nema slobodne njive, sve se pretvorene u improvizirana parkirališta.

Organizatori vašara zadovoljno trljaju ruke, zarada će, ako se obistine najave da će vašar posjetiti i do 200 hiljada ljudi, biti masna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.